Fiktív szerződések miatt áll bíróság elé Nagy Péter Tamás

Lezárult a nyomozás Nagy Péter Tamás korábbi mezőgazdasági államtitkár és Virgil Găman minisztériumi főtitkár korrupciós ügyében.
Hirdetés

Nagy Péter Tamás befolyással való üzérkedés, pénzmosásra való felbujtás, okirat-hamisításra való felbujtás, csúszópénz elfogadása, pénzmosáshoz való hozzájárulás, és okirat-hamisításhoz való hozzájárulás miatt felel majd a bíróság előtt. Az ítélethozatalig a gyanúsítottak előzetesben maradnak.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) az év elején kilenc helyszínen, a mezőgazdasági minisztériumnál, valamint Maros, Brassó és Prahova megyei cégeknél és magánszemélyeknél tartott házkutatást egy 2014 őszén elkövetett bűncselekmény után nyomozva. A vád szerint a gyanúsítottak mintegy 400 millió euróval károsították meg a mezőgazdasági minisztériumot, amikor a tavaly novemberben megrendezett Indagra agrárvásár keretében fiktív szerződéseket kötöttek különböző cégekkel. A szerződésekből mintegy 40 ezer euró, pontosan 176 ezer lej hasznuk származott: 64 ezer 480 lej Nagy Péter Tamást, a fennmaradó összeg pedig Virgil Gămant gazdagította.

Bűnrészesség miatt szintén bíróság elé állítják Haller József Zoltán, Iulian Aldea, Daniel Bogdan Crăciunoiu és Claudiu Vasilescu vállalkozókat. Az ügyben érintett Constantin Rebega európai parlamenti képviselő, aki a vád szerint egy közvetítőn keresztül 23 ezer lejjel hagyta magát megvesztegetni.

Hirdetés