Hány miniszter került eddig börtönbe?

Nagy Zsolttal és Codruţ Şereş-sel nyolcra emelkedett a jogerősen elítélt exminiszterek száma.
Hirdetés

Nagy Zsolt egykori távközlési minisztert és Codruţ Şereş volt gazdasági minisztert négy év, illetve négy év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték kedden. Rajtuk kívül hat egykori miniszter kapott jogerősen börtönbüntetést. Ezenkívül több volt tárcavezető már szabadult, de sokan vannak, akik ellen jelenleg is vizsgálat, vagy per folyik.

Codruţ Şereş ellen egy második ügyben is büntetőper folyik. Az egykori gazdasági minisztert tavaly márciusban szintén négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a legfelesőbb bíróság a Hidroelectrica-ügyben. A per jelenleg is folyik másodfokon.

Nagy Zsoltot tavaly januárban ítélték négy év felfüggesztett szabadságvesztésre a Román Posta egyik ingatlanja kapcsán indított perben.

Szintén a Posta-ügyben ítélték jogerősen három év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre Tudor Chiuariu egykori igazságügyi minisztert. Chiuariu ellen egy másik ügyben is eljárás folyik, a volt miniszter a nemrég nagy port kavart erdő-visszaszolgáltatási dosszié egyik vádlottja.

Sorin Pantiş korábbi távközlési minisztert két ügyben ítélték el jogerősen. Tavaly augusztusban hét évet kapott az Élelmiszeripari Kutatóközpont privatizációja ügyében (amelyben mások mellet Dan Voiculescu egykori PC-elnököt is börtönbe zárták). Pantiş szintén tavaly két év és nyolc hónap letöltendőt kapott a Rompetrol-ügyben. Az exminiszter jelenleg egy harmadik ügyben az ítéletére vár.

Ioan Avram Mureşan egykori agrárminiszter az első kormánytag, aki ellen vádat emeltek. Őt 2012 májusában ítélték jogerősen hét év letöltendő börtönre közpénzek nem rendeltetésszer felhasználása miatt. Két évvel ezelőtt három évet kapott az úgynevezett Májashurka-ügyben, amelyben többek között hurkával, kolbásszal és egyéb élelmiszerekkel vesztegettek meg minisztereket, és amelyben Decebal Traian Remeş korábbi mezőgazdasági miniszter is három évet kapott.

Relu Fenechiu egykori szállításügyi tárcavezető 2014 januárjában kapott öt év letöltendőt a Transzformátor-ügyben. Fenechiu cégein keresztül adott el túlértékelt elektromos transzformátorokat és más alkatrészeket a moldvai energetikai karbantartó társaságnak az intézmény vezetőinek cinkosságával.

Victor Babiuc egykori védelmi miniszter tavaly februárban szabadult feltételesen, miután letöltötte két éves börtönbüntetésének kétharmadát. Az exminisztert a Gigi Becali és a védelmi minisztérium közti hírhedt telekcsere ügyében ítélték el.

Adrian Năstase egykori miniszterelnököt szintén két ügyben ítélték el jogerősen. Négy évet kapott a Zambaccian-dossziéban és kettőt a Minőség trófeája-ügyben. Năstase tavaly augusztusban szabadult, miután letöltötte összevont büntetésének egyharmadát.

Hirdetés

George Copos egykori miniszterelnök-helyettes négy évet kapott a Lottótársasággal folytatott törvénytelen üzleteiért, három év nyolc hónapot pedig amiatt, hogy részt vett a labdarúgók külföldi kluboknak való illegális eladásában. Copos ellen egy harmadik ügyben is per folyik, amelyben tőzsdemanipulációval, pénzmosással, okirathamisítással vádolják.

Miron Mitrea korábbi szállításügyi minisztert tavaly októberben két év letöltendőre ítélték megvesztegetés elfogadása miatt, de az ítélet nem jogerős, a per jelenleg másodfokon folytatódik.

Monica Iacob Ridzi korábbi ifjúsági- és sportminisztert 2014 januárjában ítélték öt év letöltendőre hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt, de az ítélet az ő esetében sem jogerős.

Ítéletre vár az ellene folyó korrupciós perben Stelian Fuia korábbi mezőgazdasági miniszter is.

Népes azoknak az exminisztereknek a tábora is, akik ellen bűnvádi eljárás folyik, és várhatóan vádat is emelnek ellenük. A Microsoft-ügyben kilenc egykori miniszter neve szerepel: Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Dan Nica, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău és Mihai Tănăsescu.

Különböző ügyekben vizsgálat folyik Cristian David egykori belügyminiszter, Dan Şova korábbi szállításügyi miniszter és Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter ellen is.
 

Hirdetés