Filmtudományi mesteri indul a Sapientián

Évente tizenöt diák tanulhat majd az új mesterin.
Hirdetés

Filmtudományi mesterszakot indít a 2015/2016-os tanévtől Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón Tonk Márton, az egyetem Természettudományi és Művészeti Karának a dékánja.

A mesteri képzés elindításához az egyetem a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen igényelte és kapta meg az akkreditációt. A következő tanévben 15 diáknak nyílik lehetősége arra, hogy a hároméves filmes alapképzés után mesterszakon folytassa Kolozsváron a tanulmányait.

Pethő Ágnes, a média tanszék vezetője szerint nagy szükség volt a mesterszakra, hiszen az egyetem alapképzését elvégző diákok eddig Magyarországon, de esetenként Németországban vagy Angliában folytatták a tanulmányaikat. Magyar nyelvű filmes mesterképzés eddig nem létezett Erdélyben.

Tonk Márton az MTI kérdésére elmondta: az egyetem filmes technikája folyamatosan használatban van. Pályázatokkal és a technika alkalmankénti bérbe adásával tudják teljesíteni azt a szerződésben vállalt kötelességüket, hogy a működési költségek negyedrészét maguk teremtsék elő. A dékán azt is elmondta, hogy az elmúlt években megnőtt azoknak a magyarországi fiataloknak a száma, akik a Sapientia kolozsvári karán tanulnak, de a jelenség nem vált tömegessé. Hozzátette, egyelőre nem kell attól tartani, hogy a magyar állam által fenntartott intézményből kiszorulnának az erdélyi diákok.
 

Hirdetés