Nem távolítják el a sepsiszentgyörgyi SIC-táblát

Hiába zavarja a románokat, fél évig a prefektúra előtt marad a hirdetővászon.
Hirdetés

A helyén marad a sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatallal szemközt kihelyezett Székelyföld-tábla – mondta az MTI-nek Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke.

A tábla eltávolítására Sebastian Cucu prefektus szólította fel csütörtökön az RMDSZ helyi szervezetét, mivel a helyi románság szombaton a közelben kívánja megünnepelni Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóját, a tábla pedig a prefektus szerint szélsőséges, provokatív üzenetet hordoz.

Tamás Sándor – aki a Kovászna megyei tanács elnöke is egyben – elmondta: az RMDSZ fél évre bérbe vette a területet, amelyen a 12 négyzetméteres, székely zászlóra emlékeztető SIC – Terra Siculorum feliratú, fémkeretbe foglalt hirdetővászon áll.

„A saját identitásunkat fejezi ki, nem sért senkit, arra területet béreltünk, és ott hagyjuk, egyelőre fél évig” – jelentette ki.

Tamás azt mondta, hogy nagy tisztelője Alexandru Ioan Cuzának, a román fejedelemségek egyesítőjének, de Székelyföld már akkor is létezett, amikor Románia 156 évvel ezelőtt megalakult. A politikus nem tartotta kizártnak, hogy a szombati felvonuláson megrongálják a molinót, hiszen – mint fogalmazott – a szervezők között ismert provokátorok is vannak, „akiktől semmi jóra nem lehet számítani”.

Hirdetés