Államfő maradhat Johannis

Felmentették az összeférhetetlenségi ügyben.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette szerdán Klaus Johannis államfőt abban az összeférhetetlenségi ügyben, amelyet a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző korrupcióellenes hivatal, a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított ellene.

Az ANI egy 2013-as jelentése szerint Johannis Nagyszeben polgármestereként megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, mert két, önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsának is tagja volt. A polgármester tagadta, hogy a helyi piacokat működtető vállalat vezetésében részt vett volna, a víz- és csatornaszolgáltató vállalat pedig szerinte olyan regionális – több települést kiszolgáló – közmű, amelyre nem vonatkozik az összeférhetetlenségi tiltás.

Az ANI elmarasztaló jelentése ellen Johannis panaszt emelt a gyulafehérvári táblabíróságon, amely első fokon az időközben államfővé választott Johannis javára döntött. Az ANI fellebbezése nyomán az ügy a legfelső bíróságra került.

Azt nem lehet tudni, hogy mi történt volna, ha a bíróság elmarasztalta volna Johannist, ugyanis összeférhetetlenség esetén a köztisztségek viselésétől való három éves eltiltás a szankció, ámde az államfő leváltására vonatkozó alkotmányos szöveg nem említi ezt az eshetőséget.

Hirdetés