Román politikus a szentgyörgyi román „zászlózilla” ellen

Godzilla méretű román zászlót készülnek a helyi szélsőséges román erők végigcipelni Sepsiszentgyörgyön. A helyi liberális pártelnök szerint azonabn ez nem jó ötlet.
Hirdetés

Fölösleges óriászászlókat lobogtatni, mert ma már nem arra szolgálnak a nemzeti lobogók, hogy megmutassuk, ki itt az úr – mondja Mădălin Guruianu. A sepsiszentgyörgyi liberális pártelnök szerint semmi szükség, hogy valakik 150 méteres román trikolórral vonuljanak fel a megyeszékhelyen.

A helyi liberális tanácsosnak sem a román, sem a magyar óriás¬zászlók nem tetszenek. „A zászlóknak megvan a maguk szerepe, de ha arra használjuk, hogy az utcán lobogtassuk, hogy megmutassuk, ki itt az úr, az már régen rossz. Nagy hiba, ha január 24¬-én román zászlókkal vonulnak fel a szervezők, mint ahogy helytelen volt a múlt év decemberi magyar erődemonstráció is. A legjobb lenne nem foglalkozni velük, hogy látszódjék, ez nem a város polgárainak az eseménye, hanem azoké a magyar és román politikusoké, akik félnek, hogy nacionalista üzenetek nélkül elvesztik a mindennapi kenyerüket” – fogalmazott Guruianu.

Mint ismeretes, az akciót az a sepsiszentgyörgyi fiatal szervezi, aki tavaly március 15-én román zászlóba burkolózva fényképezkedett, és emiatt  állítólag „magyar szélsőségesek” megfenyegették egy közösségi honlapon. A román sajtó szerint a mindössze 15 éves (!) tanuló most kéréssel folyamodott a városházához, hogy január 24-én, a két román fejedelemség, Havaselve és Moldva egyesülésének 155. évfordulóján engedélyezzék a zászlós felvonulást.
 

Hirdetés