A diákoknak is jár a szólásszabadság joga

Az oktatási intézményekre vonatkozó új szervezési szabályzat azonban nem veszi ezt figyelembe – véli a Diákok Országos Tanácsa.
Hirdetés

Az országos sajtó, de a pedagógusok ingerküszöbét is alig érte el az oktatási intézményekre vonatkozó új szervezési szabályzat, mely a héten jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és lépett ezzel egyidejűleg életbe. A Diákok Országos Tanácsa azonban tiltakozik azt állítva, hogy az új szabályzat összeegyeztethetetlen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával, Románia Alkotmányával és az oktatási törvénnyel. Kifogásolják azt, hogy az iskolaigazgatók ezentúl kérhetik az olyan iskolaújság, vagy kiadvány betiltását, mely nem felel meg az iskola belső szabályzatának. A diákok szerint ez ellentmond a szabad véleménynyilvánításnak, melyet Románia alkotmánya is garantál.

A szabályzat azt is megengedi az iskolaigazgatóknak, hogy betiltsanak olyan önszerveződéseket, melyek nem felelnek meg az iskola belső rendtartásának. A Diákok Országos Tanácsa nehezményezi továbbá, hogy nem lehet az iskola diáktanácsának tagja, akinek 9-nél kisebb a magaviselete.

A Közoktatási Intézmények Szervezési és Működési Szabályzata arról is rendelkezik, hogy  egy írásbeli felmérő osztályzatával elégedetlen diák vagy szülő fellebbezést nyújthat be, és kérheti az dolgozat újrajavítását. A szabályzat tiltja a tanulóval szembeni agresszió alkalmazását az iskolai személyzetnek, és megvédi a diák személyi adatait, tanulmányai eredményeit az indokolatlan nyilvánosságra hozástól.

Fotó: Illusztráció. Forrás: opiniatimisoarei.ro 

Hirdetés