Még mindig nem „értek be” az érettségi diplomák

Mivel az oktatási tárca tavaly a DNA diszkrét unszolására nyomdát váltott, még mindig nem kapták meg az érettségi oklevelet a diákok. Pedig akárhogy nézzük, már január van.
Hirdetés

Még mindig nem kapták kézbe a tavalyi, 2013/2014-es tanév sikeresen érettségizett gimnazistái az okleveleiket. Tízezrek várják tavaly nyár óta, hogy végre ne csak igazolással, hanem a valós oklevéllel bizonyíthassák: érettségizettek.

Romániában évek óta szokás, hogy az egyetemi alapképzés elvégzéséről szóló dokumentumot egy évvel később bocsátják csak ki, addig helyettesítő igazolást adnak a végzősök kezébe.

Tavaly ez a szokás az érettségi oklevelekre is átterjedt, mivel a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálást indított a magánvállalkozás ellen, amely eddig az érettségi diplomákat nyomtatta. A Romdidac nevű vállalat 1990-től kizárólagos jogot kapott az Oktatási Minisztérium vezetőitől az érettségi és egyetemi oklevelek nyomtatására. A DNA 2014 júliusában felszólította az oktatási tárcát, hogy függessze fel az együttműködést a Romdidac-kal, amely jogtalanul került monopolhelyzetbe. A kialakult helyzet eredményeképp a szaktárca a nemzeti nyomdával működik együtt.

Mivel tavaly nyáron az érettségizettek nem kapták kézbe a hivatalos okleveleiket, ezért a frissen érettségizettek csak egy igazolást kaptak az iskolától, amelyet minisztériumi utasításra a diplomát helyettesítő dokumentumként kellett elfogadniuk a felsőoktatási intézményeknek a 2014-ben érettségizett diákok iratkozásakor. Oklevél pedig azóta sincs.

Kép: b1.ro
 

Hirdetés