Nem tudnak spórolni a megyei önkormányzatok

Az erdélyi és partiumi megyék közül Szatmár költ a legtöbbet.
Hirdetés

A megyei önkormányzatok által fizetett közüzemi számlákat hasonlította össze az Országos Fogyasztóvédelmi és Program- és Stratégiapromoválási Egyesület (A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons), hogy rangsorolja, miben költekeznek túl a megyei tanácsok. Ami az erdélyi, partiumi megyéket illeti, Szatmár, Máramaros, Szeben és Maros megyék viszik a prímet.

A felmérés 2014 szeptembere–decembere között készült, és a megyei tanácsok 2013-as, illetve 2014 első hat hónapjának kiadásait vetették össze. A felmérésben 85.36%-os volt a részvétel.

Fejezetekre lebontva elemezték, melyik megyei tanács mire költ legtöbbet. Szatmár megye több kategóriában is vezet, pedig alkalmazottainak száma alig haladja meg a 150-et. Bár nem az ország leghidegebb megyéje, 2013-ban itt fizettek a legtöbbet a hőszolgáltatásért (440 ezer lejt). Szatmár az áramszolgáltatónak is kész vagyont fizetett 2014 első felében (210 ezer lejt). Máramaros ebben a kategóriában második helyen szerepel (150 ezer lejjel), de a hőszolgáltatás után fizetett kiadások kategóriájában 2014 első felében átvette a vezetést.  

A mobil és vezetékes telefonhasználat terén Szatmár ismét jól teljesít: az észak-nyugati régió megyéi közül itt költenek legtöbbet erre a célra (200 ezer lej). Országos szinten ez az összeg a második legnagyobb. Míg az erdélyi megyék többségében az alkalmazottaknak legfeljebb 1000 lej áll a rendelkezésükre mobilhasználatra, addig Szatmár megyében egy alkalmazott után évi 5000 lejt fizet az önkormányzat.

Az észak-nyugati régióban Arad megye költ a legtöbbet üzemanyagra (110 ezer lej), de előkelő helyen szerepelnek Kovászna, Beszterce-Naszód, Bihar és Máramaros megyék. A gépkocsik kötelező biztosítása is sok pénzt visz el, a legtöbbet Szeben és Maros megye fordít erre a célra.

Hirdetés

Vannak ugyanakkor olyan megyék, amelyek vagyonokat költenek újságok és kiadványok előfizetésére: Beszterce-Naszód például évi 50 ezer lejt. A legtöbb erdélyi önkormányzat egyébként drasztikusan csökkentette az elmúlt évben az írott sajtóra fordított kiadásokat. 

Fotó: ziardecluj.ro

 

Hirdetés