Tömegmészárlást rendezett a Boko Haram

Afrika rettegett iszlamista szervezete nem akart lemaradni az Iszlám Állam és az al-Kaida mögött. Pénteken kiirtott egy kisvárost.
Hirdetés

Történetének legvéresebb akcióját hajtotta végre pénteken a Nigériából iszlamista államot létrehozni akaró Boko Haram terroristaszervezet – közölte az AP. 

Több száz, egyes becslések szerint akár kétezer ember is meghalt, amikor a dzsihádisták gránátvetőkből és gépfegyverekből tüzelve lerohanták Bagát, egy Nigéria és Csád határán fekvő települést. Az áldozatok zöme gyerek, nő és idős ember, mert ők nem tudtak olyan gyorsan elfutni, amikor a fegyveresek rájuktörtek.
 
A Boko Haram január 3-án foglalt egy katonai bázist a két ország határán, és szerdán már támadták a települést – számolt be az AP-nek az előzményekről a kormányerők szóvivője. A megerősített biztonsági erők rakétatámadásaikkal nem tudták megakadályozni a lakosság lemészárlását.
 
Egy, a Boko Haram ellen harcoló, de gyengén felfegyverzett polgári csoport vezetője szerint leírhatatlan volt az öldöklés. A polgári harcosok feladták a próbálkozást, hogy összeszámolják a holttesteket, és a súlyos sérültekkel se volt, aki foglalkozzon, így mostanra már ők is meghaltak – mondta Muhammad Abba Gava. Az Amnesty International közleménye mintegy kétezer halálos áldozatot említ.
 
A térségben dolgozó egészségügyi személyzet szerint a Boko Haram egyre gyakoribb és egyre véresebb támadásokat hajt végre.
 
A Csád, Kamerun és Nigéria határvidékén működő Boko Haram, amely az Iszlám Államhoz hasonlóan önálló államot akar létrehozni az elmúlt öt évben mintegy tízezer emberrel végzett, és milliónyit tett földönfutóvá. Támadásai miatt körülbelül 650 ezren menekültek el lakóhelyükről. 
 
Nigéria Afrika legnépesebb állama és legnagyobb gazdasága, egyben legnagyobb kőolaj termelője. Ennek ellenére az ország hatalmas lakosságának (2013-ban: 173 millió fő) 60%-a kevesebb, mint napi 1 dollárból él.

Hirdetés