Felmelegíti Borbély korrupciós ügyét a DNA

A DNA átiratban kérte a legfelső bíróság hozzájárulását Borbély László elleni vizsgálat újrakezdéséhez
Hirdetés

Újrakezdi a bűnügyi vizsgálatot Borbély László, a RMDSZ politikai alelnöke, volt környezetvédelmi miniszter ügyében a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – értesült szerdán a Mediafax hírügynökség.

A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította Borbély Lászlót, de nem indított bűnvádi eljárást ellene, mivel ahhoz nem járult hozzá a bukaresti képviselőház, amelynek Borbély jelenleg is tagja. A vádhatóság korábbi közleménye szerint Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben egyik miniszteri tanácsosa közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el – lakásfelújításban megnyilvánuló – ajándékot két üzletembertől, akik előnyös állami szerződéseket kaptak a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

Borbély László 2012 áprilisában meggyanúsítását alaptalannak minősítette, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. A képviselőház 2012 szeptemberében elutasította a DNA kérését, amelyben az bűnvádi eljárást kezdeményezett az RMDSZ politikusa ellen. A Mediafax szerint a DNA nagyváradi részlege hétfőn átiratban kérte a – törvényhozók esetében illetékes – legfelső bíróság hozzájárulását a politikus elleni vizsgálat újrakezdéséhez.

Az MTI megkeresésére Borbély László elmondta: tudomása szerint semmilyen új elem nem jelent meg az ügyében, amely jogilag indokolhatná a DNA lépését. Hozzátette: az ügyét tavaly vádemelés nélkül lezárták, és fogalma sincs róla, mi állhat a vizsgálat újrakezdésének hátterében.

Hirdetés

A parlament novemberben az államfővé választott Klaus Johannis felszólítására futószalagon jóváhagyott minden, az ügyészek által beterjesztett kiadatási kérést. Borbély László azonban nem kívánta kommentálni azt a felvetést, hogy a DNA erre alapozva vette volna elő az őt érintő ügyet, annak reményében, hogy egy megismételt szavazáson képviselőtársai már nem védik meg őt a bűnvádi eljárástól. Az ügy másik három gyanúsítottja ellen 2014 januárjában ellen vádat emelt a DNA a Szatmár megyei törvényszéken: ítélet még nem született.

 

Hirdetés