Bállal mentenék meg a Csángó Rádiót

Merthogy sürgősen anyagi támogatásra szorul.
Hirdetés

A Csángó Rádió megmentéséért rendezik meg szombaton a jászberényi Bercsényi Sportcsarnokban a Csángó Bált, amelyen mások mellett a Jászság Népi Együttes, az Állami Népi Együttes, Csík János és Petrás Mária is fellép.

A rádiót a mozgáskorlátozott Lőrinc Celesztin alapította és működteti Csíkfaluban egy kis parasztházban. A rádió léte azonban veszélybe került, anyagi támogatás nélkül nem tud tovább működni. A Csángó Bál szervezői ezért a belépőjegyekből származó bevételt a rádió megmentésére fordítják.

A rendezvényen közreműködik a Jászság Népi Együttes, Petrás Mária énekművész, az Állami Népi Együttes táncosai, Csík János és számos moldvai csángó művész. A programokat táncház, játékok, csángó kiállítás és filmvetítés is színesíti.

Mint írják, a Moldvában működő Csángó Rádió kivételes lehetőséget nyújt a csángók anyanyelvi kultúrájának ápolására. A moldvai csángók ugyanis nem használhatják hivatalosan anyanyelvüket, néhány egyéni kezdeményezéstől eltekintve nincs magyar iskola, így a gyermekek már nem is tanulják meg szüleik anyanyelvét.
 

Hirdetés