Az 1989-es „forradalmárok” tyúkszemére lépett Ponta

Utcára vonultak a forradalmárok, mert ha továbbra is pénzt akarnak kapni, újabb igazolásokkal kell bizonyítsák a rendszerváltoztatásban betöltött szerepüket.
Hirdetés

Victor Ponta az 1989-es forradalmárok állami juttatásait intéző államtitkárság két és fél évtizedes tevékenységének felülvizsgálatát kérte hétfő délután. A kormányfő elsősorban az anyagi haszonnal, és számos más előnnyel járó forradalmár-igazolványok kibocsátásának körülményeire kíváncsi – írja kormányközeli forrásra hivatkozva a Mediafax.

Ponta azt követően indítványozta az eljárást, hogy több száz forradalmár tüntetett Bukarestben, mert új igazolványokkal kell bizonyítsák jogosultságukat. A demonstráció 15 óra körül kezdődött a Kiseleff-sugárúton található PSD-székház előtt. Az egyik tüntető összetűzésbe került a helyszínt biztosító rendőrséggel, más incidens nem zavarta a tüntetést. A forradalmárok képviselői tárgyalóasztalhoz szerettek volna ülni a kormányfővel, aki egyik tanácsadóját küldte a megbeszélésre. A tüntetők éhségsztrájkkal fenyegetőztek, amennyiben Ponta nem fogadja őket, és bejelentették: kedden is utcára vonulnak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az új forradalmár-igazolvány beszerzésével szemben.

A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy mindazok, akik „rendkívüli tettekkel kiemelkedő forradalmár” igazolvánnyal rendelkeznek csak akkor kaphatják továbbra is juttatásaikat, ha egy újabb igazolást szereznek be. Erre azért van szükség, mert a 90-es években több tízezren jutottak pénz fejében érdemtelenül forradalmár-igazolványhoz.

Hirdetés