A provincializmus anatómiája vérbeli bosszúsztoriban

Holtan akarja látni régi szerelmét, és busásan megfizetné a gyilkosságot – ajánlhatnánk így is Az öreg hölgy látogatását, ha csak egy szaftos sztori volna. De nem csak az.
Hirdetés

Új előadással indítja az új évet a Kolozsvári Állami Magyar Színház: január 7-én este 7 órától Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját mutatják be Tompa Gábor rendezésében a nagyteremben. 

A szerdai bemutató egy sajátos, „work in progress” jellegű előadás lesz – figyelmeztetett Tompa Gábor az előadást megelőző sajtótájékoztatón. Objektív okokból ugyanis az utolsó pillanatban szerepcserére került sor: az eredetileg Boér Ferenc alakította Alfred Ill szerepét Orbán Attila vette át, míg az eredetileg általa játszott tanárét Viola Gábor alakítja. 

Tragikus komédia, bosszútörténet, 

a korrupt kisvárosi közösség látlelete, a provincializmus anatómiája – így foglalja össze a színház közleménye Dürrenmatt 1956-os darabját, az egyetlent, amelyet maga is tragikomédiának, nem komédiának tart.
 
A címszereplő, Claire Zachanassian multimilliomosként hazalátogat szülővárosába, Güllenbe sokadik férjével és egy furcsa ígérettel: irdatlan összeget fizet a városkának és lakóinak, ha megölik Alfred Illt, aki miatt fiatalkorában neki szegényen és megalázva kellett távoznia a városból.
 
Az előadás szerint a gülleniek szegénysége nem anyagi természetű, ahogy saját társadalmunk szegénysége sem az (főként a Föld más régióihoz képest) – véli Visky András, az előadás dramaturgja. Ennek a közösségnek a szegénysége: a szolidaritás akkut hiánya. 
 
Dürrenmatt darabja közkedvelt a világ színpadain, a kolozsvári premierrel szinte egy időben (január végén) például a németországi Bochumban is bemutatják. Az ottani színház éppen most lett tagja az Európai Színházak Uniójának, Tompa Gábor egy esetleges előadáscserét sem tart kizártnak. 

Turkálóból és a ’60-as évekből ihletődtek

Bodor Johanna koreográfus prekoncepciók nélkül jött Kolozsvárra – mondta, a próbafolyamat első tíz napjában csak figyelt, várt. A mozdulatok kidolgozását csak akkor kezdte el, mikor már ráhangolódott az előadás közegére, zenéjére, terére. Reményét fejezte ki, hogy sikerült megtalálnia a megfelelő mozgásrendszert, stílust.
 
Az öreg hölgy látogatása
 
Carmencita Brojboiu jelmezei gyakorlatilag turkálós ruhák – a darab színhelyének, Güllen városkájának közössége egyfajta „second hand társadalom”, mondta Brojboiu, ez a konkrét világ érdekes kontrasztban áll Helmut Stürmer metaforikus díszletével. A jelmeztervező gyakorlatilag a „sarki turkáló” és a színpad között ingázva dolgozott, a színészek számára mérések nélkül, „szemre” választotta ki a ruhadarabokat.
 
Vasile Șirli zeneszerző dallamok, zajok, zenei gondolatok sajátos keverékeként jellemezte az előadás hanganyagát, ezekből „kötötte” meg azt a hangszövetet, melyben benne van a szöveg cinizmusa és csípős kritikája, ugyanakkor saját nosztalgiája is, hiszen számára Dürrenmatt a fiatalságával, a hatvanas évek nyugati szellemével kapcsolódik össze.

Az előadás főszerepét 

Stief Magda játssza, további szerepekben néhány kivétellel a teljes kolozsvári társulat látható lesz: Biró József, Kántor Melinda, Farkas Loránd, Sigmond Rita, Dimény Áron, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Marosán Csaba, Orbán Attila, Kicsid Gizella, Bodolai Balázs, Imre Éva, Bogdán Zsolt, Szűcs Ervin, Váta Loránd, Viola Gábor, Keresztes Sándor, Molnár Levente, Laczkó Vass Róbert, Buzási András, Sinkó Ferenc, Csutak Réka, Laczó Júlia, Dimény Áron, Vatány Zsolt, Albert Csilla és Vindis Andrea.
 
A nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16:30-18:30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A következő előadásra január 10-én, szombaton este 7 órától kerül sor, az igazgató pedig reméli, hogy mindenki legalább kétszer megnézi a darabot.
 
 
Fotók: Biró István

Hirdetés