Na kik keresnek a legjobban Romániában?

Klaus Johannis? Hideg. Dániel pátriárka? Melegedik. Mugur Isărescu? Még inkább melegedik.
Hirdetés

A Nemzeti Bank kormányzója azonban még mindig távol áll attól, hogy Románia legjobban fizetett polgára legyen. Nem keres éppenséggel rosszul, havi 10 000 eurónyi összeget bárki szívesen hazavinne, de a felügyelete alá tartozó bankok igazgatóinak szinte kivétel nélkül nagyobb a fizetésük. Radu Grațian Ghețea, a CEC Bank elnöke például 30 000 eurót tesz zsebre havonta, ami háromszor akkora összeg, mint Isărescu bére.

Biztosan sokan kíváncsiak arra, mennyi Klaus Johannis államfői fizetése, de aki csillagászati összegre számít, csalódnia kell, az elnöki tisztség Romániában tulajdonképpen alulfizetett. Az ország első embere havi közel 1500 eurót keres, ami nem kevés ugyan, de messze elmarad a vállalati szféra vezető funkcióban lévő tagjainak apanázsától. Sőt, az elnök alig kap többet, mint egy átlagos parlamenti képviselő vagy szenátor, aki 1115 eurónak megfelelő – azaz 4909 – nehéz lejt visz haza, ez kiegészül még bizonyos leírható költségekkel (utazás, albérlet stb.). 

Dániel pátriárka viszont nem fog éhen halni: több mint kétszer annyit keres, mint Románia elnöke, havi fizetése 3150 euró, ennek mintegy kétharmadát az államtól kapja.
Azzal sem mondunk újat, hogy a legnagyobb fizetéseket a magánszektorban regisztrálták tavaly is, nem az állami alkalmazottak között.
 
Összehasonlításképpen: az októberi adatok szerint az oktatásügyben havi 350 euró volt az átlagkereset, az egészségügyi alkalmazottak nagyjából 340 eurót vihettek haza. A közigazgatásban dolgozók kicsit jobban jártak, ők 540 eurónyi összegnek örülhettek havonta.

Hirdetés