Mégsem rohantuk le Nagy-Britanniát

Hiába riogattak a román és bolgár állampolgárokkal a brit politikusok: a munkásroham elmaradt.
Hirdetés

A statisztikai adatok nem mutatnak hangsúlyosabb növekedést a román és bolgár állampolgárok számában, akik a munkaerőpiaci korlátozások év eleji feloldása után mentek Nagy-Britanniába – írja a Guardian internetes felületén.

Nagy-Britanniában 252 ezer román és bolgár állampolgár él és dolgozik, több mint 80 százalékuk nem idén érkezett a szigetországba. Az Oxfordi Egyetem migrációkutatói szerint az ott élő románok és bolgárok száma egyenletesen növekedett az elmúlt hét évben. 
 
Annak ellenére, hogy a bevándorlásellenes UKIP párt vezetője, Nigel Faraga azzal riogatott, hogy hetente ötezer román és bolgár érkezik majd több éven keresztül.
  
Tavaly szeptembertől idén szeptemberig 47 ezer újonan érkezett román és bolgár állampolgárt regisztráltak, egy évvel korábban 45 ezret. Az oxfordi migrációkutatók kijelentették, hogy a munkaerőpiaci és társadalombiztosítási korlátozások feloldása nem volt jelentős hatással a két kelet-európai országból történt bevándorlásra. 
 
Ez sokkal fokozatosabban történt, mint korábban a 2004-ben csatlakozott országokból, például Lengyelországból érkező bevándorlók számának növekedése.

Fotó: Wikimedia

Hirdetés