Itt az új Big Brother-törvény

A titkosszolgálatok hozzáférhetnek a távközlési adatokhoz.
Hirdetés

Egyhangúlag fogadta el pénteken a szenátus az elektronikus hálózati biztonság törvényét, amely lehetővé teszi, hogy a titkosszolgálatok hozzáférjenek az internet- és telefonszolgáltatók által tárolt adatokhoz.

A törvény értelmében az elektronikus adatforgalmat lehetővé tevő rendszerek tulajdonosainak támogatniuk kell a romániai civil, belügyi, külügyi, katonai és egyéb hírszerző szolgálatokat, és megindokolt kérés esetén

hozzáférést kell biztosítaniuk minden adathoz,

amellyel rendelkeznek. Ehhez a kérelmezőnek nem kell bírósági engedéllyel rendelkeznie.

A kormány által kezdeményezett jogszabályt hallgatólagosan fogadta el a képviselőház szeptember közepén, a szenátusban pedig az ellenzék is támogatta. Ez utóbbi azért fontos, mivel kevéssé valószínű, hogy valamelyik párt az Alkotmánybírósághoz fordulna a következő öt napban. Így a törvény

Klaus Johannis államfőhöz kerül kihirdetésre,

aki vagy kihirdeti, vagy visszaküldi felülvizsgálatra a parlamentnek, vagy pedig ő maga fordul az Alkotmánybírósághoz.

Hirdetés

Az Alkotmánybíróság egyébként július elején kaszálta el a 2012-ben elfogadott,

Big Brother-törvényként elhíresült jogszabályt,

amely előírta, hogy a az internet- és telefonszolgáltatóknak hat hónapig meg kell őrizniük az adatforgalommal kapcsolatos bizonyos információkat, amelyeket kérésre át kell adniuk a bűnvizsgálati szerveknek.

Októberben az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta azt a törvényt is, amely előírta volna, hogy csak a személyi adatok regisztrációja utána lehessen mobiletelefon-feltöltőkártyát vásárolni.

Hirdetés