Szentgyörgy: nőtt a himnusszal tiltakozók száma

Ezt jól összehozta saját magának a Kovászna megyei prefektus: miután a magyar himnusz énekléséért bírságolt, egyre többen éneklik az ablaka alatt.
Hirdetés

Több mint háromszorosára nőtt a tömeg, már négyszáznál is többen énekelték kedden a Kovászna Megyei Kormányhivatal előtt a magyar himnuszt. Jelen voltak a helyi és megyei tanács vezetői, tanácsosok, lelkészek, tanárok és más, nemzeti imájukat féltő sepsiszentgyörgyi polgárok.

A résztvevők száma szemmel láthatóan megnőtt. Bálint József, a „himnusztanítás” kezdeményezője szerint ez természetes, mert ez nem az MPP ügye, ez minden erdélyi magyar, sőt, minden erdélyi ügye, mert az is fáj minden erdélyinek, ha egy másik nemzet himnuszát bántják.

„Nem a büntetés ténye bántó, hanem az, hogy valaki megkérdőjelezi azt a jogunkat, hogy itt, a szülőföldünkön elénekeljük a himnuszunkat. A magyar himnuszt, mely minden magyaré, bárhol is él a földön. Ha mi itt születtünk, ezt mi itt fogjuk énekelni, ha változtatják időközben a román himnuszt, ha nem. Mi azt is tiszteljük, de senki ne akarja elvitatni tőlünk, hogy sajátunkat énekeljük” – jelentette ki Bálint József.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a megmozdulás célja az, hogy a román állam és az erdélyi polgárok újragondolják egymáshoz való viszonyukat, amely az utóbbi időben „erősen megromlott, nem a prefektus, hanem az őt Bukarestből irányító hatalom döntései miatt”.
 

Hirdetés