Semjén: hol lennének ma Tőkés nélkül az üldözői?

Úgyhogy csak ne hamisítsanak történelmet.
Hirdetés

Nem hagyhatjuk, hogy ellopják a múltunkat – mondta Semjén Zsolt (KDNP) magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Temesvár 25 – 1989-2014 címmel rendezett emlékülést követő kiállítás megnyitóján hétfőn.
 

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a negyedszázaddal ezelőtti közép-európai változások emblematikus szereplői közé tartozott Tőkés László, aki temesvári református lelkészként mindörökre bevéste nevét „az istentelen diktatúrák ellen küzdő igazak könyvébe”.

Tőkés László igehirdetéssel öntött hitet híveibe, gyűlölet nélküli „szeretetforradalma” volt az első lépés a forradalomhoz vezető eseményekben – mondta Semjén Zsolt.

A kormánypárti politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik ma kitüntetést vennének vissza Tőkés Lászlótól, nélküle ma börtönben lennének vagy legalábbis szamizdatot szerkesztenének.

Semjén Zsolt a kiállítást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy vannak ma is, akik politikai megrendelésre próbálják meghamísítani a történelmet, de abból se Temesvárt, se Tőkés Lászlót nem lehet kitörölni.

Az 1989-es év „maga a velünk élő történelem” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki felidézte, hogy „leomlott egy fal” és az emberek megaszabadultak a megszállókkal kollaboráló vezetőktől.

Hirdetés

Semjén Zsolt a negyedszázaddal ezelőtti események tanúságai közül kiemelte a magyar-magyar összefogást és magyar-román megbékélés esélyét.

Tőkés László európai parlamenti képviselő a megnyitón arról beszélt: a Hallgatás fala elnevezésű kiállítás bemutatja az akkori diktatúra útvesztőjét, a falakat, melyeket le kellett akkoriban bontani és a Temesvártól Európáig vezető utat.

Az Akadémia székházának aulájában felállított Hallgatás fala elnevezésű kiállítás néhány négyzetméteren felvillantja a Ceauşescu-éra nélkülözéseit, a falurombolást és Tőkés László fellépését, amely az 1989-es temesvári forradalomban csúcsosodott ki. A kiállítás a hétfőn tekinthető meg az Akadémia házában.

Huszonöt éve, 1989. december 16-án Temesváron a felháborodott tömeg meg akarta akadályozni Tőkés László református lelkész kilakoltatását. A következő napokban a megmozdulások átterjedtek az ország más vidékeire, és forradalommá terebélyesedve elsöpörték Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor uralmát.
 

Hirdetés