Börtönbe mehet a ’89 után gyanúsan gazdagodó üzletember

Több mint 11 év börtönbüntetést kapott ma pénzmosásért Ovidiu Tender, az egyik legismertebb temesvári üzletember. Micsoda forradalmi évforduló!
Hirdetés

Több mint 11 év börtönbüntetést kapott ma pénzmosásért Ovidiu Tender, az egyik legismertebb temesvári üzletember. Micsoda forradalmi évforduló!

A bukaresti törvényszék kedden 11 év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a temesvári Ovidiu Tender üzletembert a Carom ügyben csalás és pénzmosás miatt. Üzlettársát, Marian Iancut 13 év és 8 hónapra ítélte ugyanabban az ügyben. Iancu már most is börtönben ül, mert 12 évet kapott a szintén maratoni hosszúságú ügy, a RAFO-per ítéleteként.
 
A bukaresti törvényszék mai ítélete nem jogerős, Ovidiu Tender maga felmentésre számít a fellebbezés után – nyilatkozta a Gândul portálnak.
 
A Carom ügyben Tender és Iancu ellen 2006-ban emeltek vádat, a vádiratot az az Alina Bica állította össze, aki a szervezett bűnözés elleni ügyészséget vezette ezelőtt pár hétig, amikor korrupció miatt letartóztatták annak a kártérítési ügynek a fő vádlottjaként, amelyben Markó Attila ellen is nyomoznak.
 
A Carom-ügyben Tendert és Iancut azzal vádolják, hogy illegálisan szerezték meg a Carom SA Oneşti vállalatot, amely 1990 előtt az Oneşti Petrolkémiai Vállalat része volt. Bonyolult pénzügyi útvonalakat kiépítve 1400 milliárd régi lejjel károsították meg a Caromot (a kár értékét 2003-ban állapították meg).
 
Az ügyészek szerint a két üzletember jól szervezett bűnszövetkezetet hozott létre, ahol mindenkinek megvolt a Iancu és Tender által meghatározott szerepe, feladatköre.
 
Ovidiu Tender sokféle szektorban üzletel a gyógyszeripartól a vendéglátásig, és nemcsak Romániában: jelentős érdekeltségei vannak Szerbiában, Iránban és Észak-Afrikában. 2008-ban, a válság előtt a tizedik leggazdagabb embernek számított Romániában. Szintén 2008-ban valószínűsítette, hogy megveszi a Temesvári Poli  fociklubot éppen Marian Iancutól, de aztán elállt az üzlettől.
 
Kép: Ovidiu Tender Facebook-profilja
 

Hirdetés