Vezetjük a halállistát

2013-ban mintegy tíz százalékkal kevesebben haltak meg közúti balesetekben a hazai utakon, mint 2012-ben, de még mindig a romániai utak a leghalálosabbak Európában.
Hirdetés

Közel kétezer ember halt meg közúti balesetben Romániában 2013-ban az Európai Bizottság legfrissebb statisztikája szerint. Ez 92 halálos áldozatot jelent egymillió lakosra számolva, és ezzel vezetjük az európai közúti feketelistát – közli a Digi24 hírtelevízió honlapja.

Románia egymás után a második évben került halálos balesetek statisztikáinak élére, bár 2012-hez képest csökkent a balesetek halálos áldozatainak száma: akkor egymillió lakosra számolva 102 személy halt meg a közutakon.
 
A 2013-as statisztikában Lengyelország és Luxemburg a második egymillió lakosonként 87 halálos áldozattal, Lettország a harmadik 86 halálos áldozattal. A ranglista legalján Svédország áll 28, illetve Nagy-Britannia 29 halálos áldozattal egymillió lakosra számolva.
 
Az Európai Bizottság megjegyzi, 2013 a második év, amelyben jelentős csökkenés tapasztalható a közúti balesetek halálos áldozatainak számában. 2012-höz képest tavaly 8 százalékos volt a csökkenés, 2012-ben pedig 9 százalékos 2011-hez képest. Málta az egyedüli ország, ahol tavaly 27-ről 54-re nőtt a halálos áldozatok száma egymillió lakosra számolva.
 
Az idei baleseti statisztika vasárnap tovább romlott: két férfi is elhunyt a DN66 jelzésű országút Hunyad megyei szakaszán, amikor autójuk frontálisan ütközött. A Magyarbrettye határában bekövetkezett balesetet a 48 éves, pusztakaláni illetőségű sofőr okozta, aki túl gyorsan akart bevenni egy kanyart, autója átcsúszott a szembejövő sávba, ahol frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő, 46 éves sofőr vezette gépjárművel. Mindkét sofőr a helyszínen életét vesztette.

Hirdetés