Románia nem akarta tudni, mi zajlik a „CIA-börtönökben”

Románia nem volt olyan helyzetben, hogy megkérdezze a CIA-tól, hogy ugyan miféle központokat működtet az ország területén. Egy nemzetbiztonsági illetékes szerint, nem is nagyon akarták megtudni.
Hirdetés

A román hatóságok a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően „tranzitközpontokat” bocsátottak a CIA rendelkezésére, de nem tudták, és „nem is nagyon akarták tudni”, mire használják azokat az amerikaiak – közölte Ioan Talpeș volt nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken az Adevărul portállal.

A román védelmi tanács egykori ügyvivője kifejtette: a NATO-tagság elnyerésére váró Románia igyekezett szövetségesi megbízhatóságát bizonyítani az Egyesült Államoknak, de nem volt abban a helyzetben, hogy érdeklődjön, mire kellenek a CIA-nek a romániai központok, és hogy feltételeket szabjon, mire használhatják azokat, és mire nem.

Talpeș szerint Ion Iliescu akkori államfőt nem tájékoztatták a CIA-központokkal kapcsolatos konkrét információkról, és az amerikai féllel való „együttműködésről” nem kötöttek írásos egyezményt. Az amerikai fél nem „CIA-börtönök” számára kért épületeket a román hatóságoktól, nem „fogdákról” volt szó, hanem egyszerűen „tranzitközpontokat igényeltek, a térségben zajló terrorelhárítási tevékenységük számára”. Talpeș, aki a 90-es években a román külföldi hírszerző szolgálatot (SIE) vezette, azt állította, hogy később meglepődve szembesült a Romániát ért vádakkal, amelyek szerint az országban titkos CIA-börtönök működtek.

Talpeș tagadta, hogy ő maga járt volna a CIA rendelkezésére bocsátott helyszíneken, bár megerősítette, hogy a Legfelső Védelmi Tanács titkáraként birtokában volt a „legjelentősebb információknak”. Az Egyesült Államok egymást váltó bukaresti nagykövetei is azt állították, nem tudtak arról, hogy az országban CIA-börtönök működtek volna. Talpeș szerint abszurdum azt feltételezni, hogy az amerikaiak beavatták Romániát egy ilyen ügy részleteibe 2002–2003-ban, mert ez azt jelentette volna, hogy maximálisan megbíznak egy olyan országban, amely még csak nem is tagja a NATO-nak.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a CIA titkos börtöneiről és kínzásnak minősülő vallatási módszereiről kedden közzétett jelentése nem nevezi meg azokat az országokat, ahol az amerikai titkosszolgálat hasonló létesítményeket működtetett, de a The Washington Post a jelentés publikus részében használt színkódok alapján azt közölte, hogy a befogadó országok egyike Románia volt.

Hirdetés

A román hatóságok mind 2007-ben, az Európa Tanács erre vonatkozó jelentése, mind 2012-ben, az Európai Parlament vizsgálatokat sürgető határozata idején cáfolták, hogy Romániában CIA-börtönök működtek volna.

 

Hirdetés