Beindult a prefektus: levetetné a székely zászlót Sepsiszentgyörgyön

Antal Árpád polgármesternek viszont esze ágában sincs levenni.
Hirdetés

Folytatódik a zászlóháború Székelyföldön. Marius Popica, Kovászna megye prefektusa a sepsiszentgyörgyi központi parkban kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel hivatalos átiratban Antal Árpádot, a város polgármesterét, akinek minden egyes nap késlekedésért a minimálbér 20 százalékával egyenlő bírságot helyezett kilátásba – ezt maga Antal Árpád közölte csütörtöki sajtóértekezletén.

Marius Popica prefektus az Agerpres hírügynökségnek elmondta: egy jogerős bírósági ítéletnek próbál érvényt szerezni. Megemlítette, hogy hasonló bírósági végzés született Uzon és Kézdivásárhely esetében, de ott nem volt szükség bírságra, mert a polgármesterek eleget tettek a zászló eltávolítását célzó ítéletnek.

Antal Árpád azonban nem enged: az MTI érdeklődésére kijelentette, hogy ő nem „székelyzászló-begyűjtő”, és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni.
 
Antal emlékeztetett rá, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) már bevonta azt a 2013. június 4-i trianoni megemlékezésen felvont székely lobogót, amelynek eltávolítását a brassói táblabíróság elrendelte. A jelenlegi zászlót egyébként szintén az MPP helyezte ki a központi parkban.
 
„A 21. század Európai Uniójában nem ezzel kéne foglalkoztasson egy polgármestert, hogy megbüntetik, ha nem gyűjti be naponta a városból a székely zászlókat” – jegyezte meg a polgármester. Kijelentette: a következő napokban nemzetközi intézményeknél – az Európai Parlamentnél és uniós országok nagykövetségeinél – fog panaszt tenni a székely közösség hatósági zaklatása, jelképeinek üldözése miatt.
 
Antal Árpád azt is megemlítette, hogy egy korábbi hasonló panasz nyomán az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Romániáról szóló jelentésében tételesen kitért arra, hogy a székely közösséget diszkriminálja a román állam azáltal, hogy nem teszi lehetővé a székely zászló szabad használatát.
 
Antal Árpád úgy vélekedett: a bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget, amiért „rosszul viselkedett” az elnökválasztáson – vagyis Johannisra szavazott, nem Pontára. Ha már Johannis: a szentgyörgyi polgármester reméli, hogy az új elnök támogatni fogja a székelyföldi jelképüldözés lezárását. 
 

Fotó forrása: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-oldala

Hirdetés