Biró Zsolt nem fizeti ki az 5 ezer lejes büntetést

Ilyen még nem volt: ötezer lejre büntette meg a háromszéki prefektus az MPP-t a magyar himnusz köztéren való eléneklése miatt. Biró nem fizet.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt „mikulási ajándékként” kapta kézhez a Marius Popica háromszéki prefektus és Sebastian Cucu alprefektus által aláírt fizetési felszólítást. A bírságot azért szabták ki, mert az MPP szervezésében zajló trianoni megemlékezést követően a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. Az esetről Biró Zsolt MPP-elnök és Bálint József, a szervezet sepsiszentgyörgyi elnöke számolt be egy szerdai sajtótájékoztatón. A Maszol.ro tudósítása szerint az MPP elnöke provokálónak és a magyar közösség elleni nyílt támadásnak minősítette a prefektusi eljárást. A prefektus az 1157/2011-es törvénnyel indokolja a büntetést, miszerint „más állam himnuszát a másik állam közméltóságának jelenlétében lehet elénekelni”. A törvény azonban Biró szerint nem tiltja a himnusz éneklését abban az esetben, ha nincs jelen más állam közméltósága.

Marius Popica rosszindulatáról árulkodik, hogy egyből a legnagyobb büntetés kifizetésére kötelezné az MPP-t. Biró szerint azért, mert ezzel próbál bosszút állni a november 29-én, Sepsiszentgyörgyön szervezett jogkövetelő megmozdulás miatt.

Bálint József emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus bukása óta nem volt példa arra, hogy büntetést szabtak volna ki a himnusz nyilvános elénekléséért. Félő, hogy precedenst teremt a háromszéki prefektus a büntetéssel. Az MPP a sepsiszentgyörgyi bíróságon támadja meg a büntetést, de az esetről tájékoztatják a nemzetközi közvéleményt is.

Marius Popica prefektus az MTI-nek elmondta: eredetileg nem akart bírságot kiróni a júniusi megmozdulás szervezőire, de azt tapasztalta, hogy az MPP júniusban is, majd a román nemzeti ünnepet megelőzően (november 29-én) is olyan megmozdulást szervezett, amely túllépte a törvényes keretet. „Mostantól hajthatatlan leszek minden zavaró esetben, akár a magyar, akár a román közösséggel kapcsolatos” – jelentette ki a prefektus. Az MTI azon kérdésére, hogy a himnusz templomi éneklését is büntetni fogja-e ezentúl, azt mondta, az MPP bírságolása esetében arra volt tekintettel, milyen alkalommal énekelték el a himnuszt. A párt Kovászna megyei szervezete június 4-én évről-évre trianoni megemlékezést tart a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parkban. 

Biró Zsolt azt MTI-nek kijelentette, semmiképpen nem fizetik ki a bírságot, és megtámadják a bíróságon a jegyzőkönyvet. Hozzátette, a romániai magyar közösség 1990 óta énekli nyilvános rendezvényein a magyar himnuszt. „Ha létezik Romániában 25 évvel a rendszerváltozás után egy jogszabály, ami alapján ezt büntetni lehet, az komoly demokráciadeficitet jelez” – tette hozzá a politikus.

Hirdetés

„A prefektus a beiktatásakor azt mondta, hogy Háromszék a békés együttélés helye kell hogy legyen, ezzel a büntetéssel azonban szándékosan provokálja a magyar közösséget” – jelentette ki Biró Zsolt. 

Fotó: http://mppsepsiszentgyorgy.ro/

    

Hirdetés