Osztrák bankot kebelez be a Transilvania Bank

Az erdélyi bankként indult sikeres vállalkozás az ország második legnagyobb bankjává akar válni. Mert most még csak a harmadik.
Hirdetés

Románia harmadik legnagyobb bankja, a Banca Transilvania bejelentette szerdán, hogy megvásárolja a hazai bankpiac egyik kisebb szereplőjét, az osztrák Volksbank Romániát. A tranzakcióról szóló szerződést szerdán írták alá, és várhatóan tavasszal véglegesítik, addig a két bank megőrzi önálló működését.

A Banca Transilvania a második legnagyobb pénzintézetté akar válni a piacon. A romániai Volksbanknak 190 ezer ügyfele van, ami 3,5 százalékos piaci részesedésnek felel meg. 
 
A Banca Transilvania az akvizíció során 1,88 millióra növeli ügyfeleinek számát, piaci részesedése jelenleg 9,7 százalékos. A pénzintézet vezetősége azt tervezi, hogy ezt 13 százalékra növeli a következő időszakban.
 
A hazai üzletemberek által alapított Banca Transilvaniának heterogén a tulajdonosi szerkezete. A legnagyobb, 14,6 százalékos részvénypakettet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank birtokolja. Az év első kilenc hónapjában 338,13 millió lej (76,12 millió euró) nyeresége volt a banknak, aktívái elérték a 34,04 milliárd lejt (7,66 milliárd euró).
 
A Volksbank 2011-ben elbukott az Európai Bankhatóság stressztesztjén. A pénzintézet forrásainak emelése érdekében több kelet-európai leányvállalatától vált meg.

Hirdetés