Újra felmerült a pedofilok kémiai kasztrálásának lehetősége

A Szenátus hétfőn vita nélkül fogadta el azt a törvénytervezetet, mely a szexuális erőszaktevők és pedofilok kémiai kasztrálását tenné lehetővé.
Hirdetés

Ahhoz, hogy érvénybe lépjen  a törvénytervezet a képviselőháznak és az államelnöknek is rá kellene bólintania. A Parlament Jogi Szakértői Tanácsa, a kormány, a Szenátus emberjogi, illetve jogi bizottsága azonban negatívan véleményezte a jogszabályt, illetve hasonló előterjesztést is dobott már vissza a parlament, így kevés a valószínűsége, hogy ezúttal elfogadják a kémiai kasztrálás lehetőségét.

A tervezetet egyébként 27 szociáldemokrata képviselő és szenátor kezdeményezte. A kasztrálás az elítélt beleegyezésével történhet, akinek cserébe akár felére is csökkenthetik a börtönbüntetését.  Az intézkedést a börtönből való szabadulást megelőző három hónapban, bírói határozat alapján alkalmaznák az elítélteken.

A kezdeményezők korábban azt nyilatkozták, hogy a gyógyszeres kezelésnek nem a teljes és visszafordíthatatlan nemzőképtelenség a célja, hanem az elkövető tesztoszteronjának csökkentésén keresztül annak megelőzése, hogy újabb szexuális bűncselekményeket kövessen el kiskorúakkal szemben. Amerikában 1944-ben végezték el az első kémiai kasztrálást, Európában pedig a lengyeleknél létezik hasonló eljárás. A kémiai kasztrálás lehetősége ugyanakkor más országokban is többször szóba került már: így Moldovában, Nagy-Britanniában, Csehországban, vagy Dániában is. Magyarországon a Jobbik szorgalmazza a pedofilok kasztrálását.

Fotó: Illusztáció. www.huffpost.com

Hirdetés