Fuvarozók követelik a Vásárhelyt Moldvával összekötő sztrádát

Moldvát kapcsolnák be az európai körforgásba.
Hirdetés

 

A Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni-autópályának az ország közepes távú infrastrukturális stratégiájába történő felvételét kéri a Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (FORT), azzal érvelve, hogy az intézkedés nyomán új munkahelyek létesülnének, továbbá fejlődne az exporttevékenység és az idegenforgalom. „A kormány egészének és a közlekedésügyi minisztériumnak fel kell fognia, hogy autópálya nélkül Moldva szegénységre ítéltetett. Nagyon nagy szükség van a régió reális megnyitására nyugati irányba” – hívják fel a Ponta-kabinet figyelmét a fuvarozók.

Mint emlékeztetnek, a sztrádaépítést európai uniós forrásokból lehet finanszírozni, hiszen annak európai jelentősége van azáltal, hogy a Kárpátok átszelésével Romániát és Magyarországot összekapcsolja Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal, mintegy 300 kilométerrel rövidítve le a kelet-nyugat távolságot. A FORT számításai szerint az útszakasz a turizmus, az export és a munkahelyek számának egyenként 30 százalékos bővüléséhez vezethetne.

Dan Şova volt közlekedési miniszter év elején még arról beszélt, hogy ezt az autópályát az áprilistól az üzemanyagokra kivetett hétcentes extra jövedéki adóból befolyó összegekből, illetve EU-forrásokból lehetne finanszírozni, az építési munkálatok pedig már 2015-ben elkezdődhetnének.

Hirdetés

Utódja, Ioan Rus azonban jóval visszafogottabb stratégiával rukkolt elő. Az általa vezetett tárca fejlesztési terve (Master Plan) szerint 2030-ig 656 kilométer autópályának és 2226 kilométer gyorsforgalmi útnak kell megépülnie, miközben Şova még azt nyilatkozta, hogy 2020-ig 1800 kilométerrel bővül az ország sztrádahálózata.

A Rusék féle tervben a Vásárhely–Jászvásár–Ungheni-útszakasz egyébként gyorsforgalmiként szerepel. Korábban a kormány illetékesei azt ígérték, hogy ezeket az utakat úgy építik meg, hogy a későbbiekben autópályává lehessen bővíteni azokat.
 

Hirdetés