Kecskére bízták az összeférhetetlenségi káposztát

DNA-vizsgálta megyei tanácselnököt szavazott meg a felsőház az Összeférhetetlenségi Ügynökséget felügyelő tanácsba. FRISSÍTÉS: a kecske inkább lemondott.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: Saját elhatározásából még aznap este lemondott CNI-beli póttagságáról a testületbe délután megválasztott Adrian Ţutuianu. A HotNewsnak elmondta, ez személyes döntése, a pártelnök Victor Pontával mindössze közölte, de nem egyeztetett vele.

Merthogy délután

A szenátus PSD-s többsége ma délután megszavazta, hogy a Dâmbovița megyei tanácselnök, Adrian Ţutuianu az Országos Összeférhetetlenségi Tanács (CNI) póttagja legyen a következő négy évben – tudósít a HotNews. A reprezentatív testület ellenőrzi az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökség (ANI) tevékenységét, és azok a politikai tisztségek képviselői a tagjai, amelyekkel való gazdasági összeférhetetlenséget az ügynökség vizsgál.

A HotNews értesülése szerint viszont az ANI épp Adrian Ţutuianut is összeférhetetlenséggel gyanúsítja, csak még nem nyilvános az ügy. Ţutuianut a megyei tanácsok országos szövetsége jelölte tagnak a CNI-be. A PSD-s tanácselnököt megszavazó szenátus elutasította az ellenzék jelöltjeit, Cyntia Curtot, Emil Boc miniszterelnöki kabinetjének volt vezetőjét.
 
A tanácselnök ellen márciusban a Korrupcióellenes Ügyészség is vizsgálatot indított a 2012-es önkormányzati választási kampányban történt befolyással való üzérkedés miatt.
 
A szavazás azon a napon történt, amelyen a PSD elnöke, Victor Ponta kormányfő bejelentette, pártja zéró toleranciát fog mutatni a korrupcióval szemben. És ezen a napon kezdték meg vizsgálódásukat Bukarestben az igazságügy monitoringjával (MCV) megbízott európai szakértők is, a velük folytatott tárgyalások egyik mai témája pedig épp a CNI új mandátuma – jegyzi meg a HotNews.

Hirdetés