Erdő-visszaszolgáltatási botrány: a bíró is előzetesben

Előzetes letartóztatást indítványoztak Ördög Lóránd András sepsiszentgyörgyi bíró ellen, aki a Sturdza féle erdő-visszaigénylési perben hozott – csúszópénz fejében – kedvező ítéletet.
Hirdetés

Ördögöt december elején helyezte házi őrizetbe a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), a korrupcióellenes ügyészség (DNA) viszont most 30 napos előzetes letartóztatását kéri. A bíró ellen súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés és csúszópénz átvétele a vád. A Gheorghe Paltin Sturdza által visszaigényelt erdők ügyében hozott kedvező ítéletet, ugyanebben a perben nyomoznak Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam szociáldemokrata párti képviselők ellen is.

Az ügyészek szerint az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Ioan Adam brassói PSD-s képviselő közreműködésével 2012-ben Sturdza arra kérte a Kovászna megyei törvényszék két bíráját, Ördög Loránd Andrást és Gabriel Uţát, hogy olyan ítéletet hozzanak, amely révén a bizonyítékokat részrehajlóan értelmezve és a tényeket eltorzítva” 303 888 615 eurós kárt okoztak a Romsilva állami erdőgazdaságnak, ami a visszaszolgáltatott 43 227 hektárnyi Bákó megyei erdő értéke. A per újratárgyalásáért Ördög 10 ezer eurót vett át Ioan Adamtól, majd a kedvező ítéletért cserébe további 50 ezer eurót kért az ügyvéd-politikustól – írja a Maszol.ro.

Fotó: http://www.bacau.net/

Hirdetés