„Hitler kretén unokája”: Vadim Tudor megverselte Johannist

Nem gondoltuk volna, hogy a romániai elnökválasztás a közéleti költészet fellendülését hozza magával. Az első fecske már megérkezett.
Hirdetés

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke nehezen tudja mentálisan feldolgozni, hogy nem az általa támogatott Victor Ponta győzött az elnökválasztáson, hanem a szász, tehát „idegen” Klaus Johannis. Ezért tollat ragadott, hogy dühét és keserűségét – hivatásának megfelelően – versbe öntse. Szellemének gyümölcsét közzé is tette a Facebookon (tényleg, ma már minden hülyének van Facebook-oldala), azzal a megjegyzéssel, hogy a költeményt december 3-ról december 4-re virradóan írta.

A román sovinizmus fő-fő hordószónokában ezúttal sem csalódtunk: a mestermű (ABAB rímképletű, többnyire nyolc szótagos sorokkal, már amikor eltalálta) gyakorlatilag egy elnyújtott gyalázkodás. Már a címe is árulkodó: Eper Vajda. Ceaușescu egykori udvari talpnyalonca ezzel arra kíván utalni a maga kifinomult módján, hogy Johannist a diaszpóra, vagyis az „eperszedők” („kapsunárok”) választották meg.

Mivel annyi prémiumot nem kapunk, hogy műfordítói munkásságunkat pont Corneliu Vadim Tudor opuszainak magyarra való átültetésével gazdagítsuk, ezért kiemelnénk néhány jellemző elemet a versből.
 
♦ A szélrózsa négy irányába szétszóródott kapsunárok bosszúból a keserű kenyerük miatt Románia nyakára ültettek egy szellemi fogyatékost (handicapat).
 
♦ Johannis további jelzői, a teljesség igénye nélkül: mutáns, zombi, kretén, szalonnahegy, second hand német.
 
♦ A Facebook és úgy általában az Internet a hibás, Johannisnak még a budiban is bannere van.
 
♦ Johannis ártatlan gyermekeket adott el külföldre, családjaik most is siratják őket.
 
♦ Jól megvert minket az Isten, egy kancsal (Băsescu) után egy tökfejet adott nekünk.
 
♦ A végzet egy tatár (Băsescu) után egy szásszal vert meg.
 
♦ Nagyszabású vízió: a Negyedik Birodalom lecsap, Berlin megbüntette a románokat, mert túl gyakran elárulták (mármint a románok a németeket).
 
♦ A kapsunárok Johannis megválasztásával valójában  Băsescut mentették meg, inkább lőtték volna főbe magukat.
 
♦ És a végén felteszi a pontot az I-re: Éljen Adolf Hitler és a kretén unokája!
 
Aki további műélvezetre vágyik, a teljes költeményt megtalálja az alábbi linken.
 

Hirdetés