Az Iszlám Állam késelhetett halálra egy váradi születésű magyar nőt Abu Dzabiban

Az amerikai állampolgárságú nő egy helyi amerikai iskolában tanított.
Hirdetés

Egy nagyváradi származású magyar nőt gyilkoltak meg december elsején az Egyesült Arab Emírségekben – a 47 éves, amerikai állampolgárságú Ryan Ibolyát a főváros, Abu Dzabi egyik bevásárlóközpontjának mosdójában késelték halálra. Csütörtökön a rendőrség letartóztatta a nő feltételezett gyilkosát – jelentette be sajtótájékoztatón az ország belügyminisztere, aki azt is elmondta, a gyanúsított harminc év körüli nő.

Az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövetsége nem erősítette meg, a sajtó viszont cikkezik arról, hogy dzsihádisták áldozata lehetett a nagyváradi nő. A Time magazin szerint a gyilkosság mögött az Iszlám Állam nevű szélsőséges, szunnita terrorszervezet állhat. A helyi hatóságok szerint a muszlim nő más terrorcselekményre is készült: megpróbált pokolgépet elrejteni egy amerikai orvos háza előtt.

Ryan Ibolya fekete burkába öltözött, lefátyolozott arcú, fekete kesztyűt viselő gyilkosát rögzítették a bevásárló központ kamerái.

A helyi hatóságok által közzétett felvételeken az látható, hogy a tettes a Boutik Mall nevű bevásárlóközpontban – a főváros nemrég épült részében, ahol főleg Nyugatról érkezettek laknak – sétál, nézelődik, szóba áll egy biztonsági őrrel, majd eltűnik a tömegben. Másfél óra múlva bukkan fel újra a felvételeken, amikor egy felvonóhoz menekül, majd sietve távozik a bevásárlóközpontból.

Hirdetés

Ryan Ibolya holttestét vérbe fagyva találták meg a mosdóban a gyilkos fegyverrel együtt. A 47 éves nő amerikai iskolában tanított az Egyesült Arab Emírségekben, ahol egy kanadai munkaközvetítő ügynökség révén kapott állást 2013-ban. Facebook-oldalán az szerepel, hogy a nagyváradi Iosif Vulcan tanítóképzőben végzett 1985-ben, és a budapesti ELTE Bárczi Gusztáv gyógypedagógia karán is tanult.

 

Hirdetés