Gyászlobogókkal „ünnepelt” Kézdivásárhely, vizsgálódik a prefektus

Kissé kemény üzenet a románoknak arról, hogy ami szerintük ünnep, az valójában nem mindenkinek az.
Hirdetés

Kézdivásárhely főterén több ház oromzatán is gyászlobogók jelentek meg december elsején. A zászlókra piros-fehér-zöld szalagot tűztek a kezdeményezők, így üzenve, hogy a magyarság számára nem ünnep ez a nap.

A román nemzetiségűek – kézdivásárhelyiek és környékbeliek egyaránt – a Molnár Józsiás utcában levő, a Szentlélek leszállása templomnál gyülekeztek, majd onnan, a Béke utcát érintve, érkeztek a céhes város főterére. A menet élén a berecki hegyivadász-alakulat katonái meneteltek, utánuk ortodox pópák és a civilek következtek, ez utóbbiaknak egy része népviseletbe öltözve, román lobogókkal masírozott át a főtéren. Egy autóról kihangosítva román népzene, egy másikból pedig a román himnusz szólt. A felvonuló tömeget Marius Popică prefektus autóval követte.

A gyászlobogók látványa egyébként az egyik csendőrnek is feltűnt, aki a sajtós kollégáktól tudakolta, ki halt meg, kit gyászolnak a kézdivásárhelyiek.

Az eseményre egyébként a szekus időket idéző, soviniszta indíttatású feljelentések koronázatlan Mozartja, Dan Tănasă hívta fel nemzettársai figyelmét.

Hirdetés

Az ügy miatt Kovászna megye prefektusa vizsgálatot rendelt el, a román sajtó meg megint azért hőbörög, mert a román ünnepen nem vettek részt a magyar politikusok.

Kép: stiripesurse.ro
 

Hirdetés