RMDSZ: nincs egységes vélemény a kormányon maradásról

A székelyek kilépnének. A többiek nem annyira.
Hirdetés

Megoszlik az RMDSZ területi vezetőinek véleménye a további kormányzati szerepvállalásról Biró Rozália szerint.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnöke szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: elsősorban az RMDSZ székelyföldi politikusai szorgalmazzák a kilépést a kormányból. A többi területi vezető azonban egyértelműen a kormányzás folytatását támogatja.

A megyei elnökeink többsége szerint ugyanazt az elvet kell követnünk, amely már 12-13 éve vezérel bennünket. Mi soha nem a kormányzás kedvéért kormányoztunk, mind a céljainkhoz közelebb vivő feltételekhez kötöttük részvételünket a kormánykoalíciókban” – idézték Biró Rozáliát a hírtelevíziók.

A politikus szerint az RMDSZ idei kormányra lépésekor kitűzött célok egy része megvalósult, más része meg nem. Ezért a szövetség is két táborra oszlott a kormányon maradás kérdésében. Mint ismert, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtökön dönt a kormányzati szerepvállalásról.

Hirdetés

Pataki Csaba Szatmár megyei RMDSZ-elnök szerint „azt akarjuk elérni, hogy a megkérdezésünk nélkül ne hozhassanak olyan döntéseket, melyek hatása a magyar közösségekre nézve is következményekkel jár.” Pataki szerint a szövetség Szatmár, Szilágy és Bihar megyei vezetői egyeztettek a SZÁT-ülésen képviselendő közös álláspontról, konkrétumokat azonban nem mondott arról, hogy tulajdonképpen miben állapodtak meg.

Nem fehér vagy fekete a helyzet” – fogalmazott. Hozzátette, azok az önkormányzatok és közösségek, amelyekben nagyobb beruházások történtek az elmúlt hónapokban, pozitívan értékelik az RMDSZ kormányszereplését, mások nem.
 

Hirdetés