A román külügyminisztérium feszkózik Semjén közleménye miatt

Nem tetszik a román külügyminisztériumnak, hogy a magyar kormány egyik tagja véleményt mondott a Mikó visszaállamosításáról.
Hirdetés

A tárca csütörtöki közleménye Semjén Zsolt nyilatkozatára utal, amelyben a nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes megdöbbentőnek nevezte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket és elfogadhatatlannak az egyházi intézmény újraállamosítását.

Semjén Zsolt ugyancsak elfogadhatatlan nevezte, mind egyházi szempontból, mind a magyarság szempontjából, hogy

Romániában a jogerősen visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekednek.

„A hatalommal való visszaélést a román törvények büntetik, az elkövető politikai hovatartozásától és etnikai származásától függetlenül. Az igazságszolgáltatás függetlensége alapelv minden európai jogállamban, a bírósági határozatokat kivétel nélkül mindenkinek tiszteletben kell tartania” – olvasható a román külügyi közleményben.

A tárca szóvivője szerint „legalábbis helytelen, nem megfelelő” az a gesztus, hogy egy magas rangú magyar politikai vezető egy román bíróság jogerős végzéséről mond véleményt. A román külügyi közlemény leszögezi: ezt a büntetőpert semmilyen módon nem lehet összefüggésbe hozni a nemzeti kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatával, melynek során

a román állam már „jelentős számú visszaigénylést megoldott”.

A ploiesti-i táblabíróság szerdai jogerős ítélete érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőkre.

Hirdetés

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházmegye püspöke úgy vélekedett: az ítélettel az erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint veszélyes precedenst teremtett a táblabíróság, aminek alapján más visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítése kezdődhet el. 

Fotó: MTI

Hirdetés