Felzúdulás a Mikó-ügyben született ítélet miatt

Rendkívüli közgyűlést hívott össze az Erdélyi Református Egyházkerület, politikusok is kommentálják az ítéletet.
Hirdetés

„25 év jogállamiságba vetett hitünk dőlt ma meg azzal, hogy a Ploiești-i táblabíróság jogtalanul elvette az Erdélyi Református Egyházkerülettől a Református Székely Mikó Kollégium épületét. Olyan állapot állt elő, amivel a román állam azt jelezte a reformátusoknak, a kisebbségieknek, hogy nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást ebben az országban” – olvasható az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) szerdai közleményében.

Az egyházkerület azt követően adta ki közleményét, hogy a ploieşti-i táblabíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot a református egyháznak visszaszolgáltató bizottság három tagját, Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

Az EREK szerint

„újra kell gondolnunk az egyház és állam viszonyát

a következő időben”, ezért november 29-re, szombatra rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hívtak össze a kolozsvári Kétágú templomba, „ahol az egyházkerületi közgyűlés meghatározza, hogy milyen irányba indulunk tovább”.

„A leginkább az fáj, hogy egy egész közösséget, ha nem többet a 700 000 lelket számláló református közösséget arcul csapták, hazugnak, csalónak, követelőzőnek nevezték. Ez számunkra erkölcsi kérdés, nem egy épület léte, vagy nem léte a tét. Ez a visszaállamosítás azt üzeni, hogy ebben az országban bármikor bármit meg lehet tenni. Ugyanakkor igazságtalanság történt azokkal szemben is, akik a munkájukat végezték” – írják a közleményben.

Megszólalt az ügyben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, szerinte

az ítélet igazságtalan,

a bíróság pedig veszélyes precedenst teremtett a kollégium visszaszolgáltatásának érvénytelenítésével.

Hirdetés

„Az ítélet megnyit egy kaput, amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik. Veszélybe kerül mindaz, amit az elmúlt két évtizedekben tettünk a visszaszolgáltatás terén” – nyilatkozta az MTI-nek Kelemen, aki szerint a bíróság a három elítélt személyében olyan embereket ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre, akik legjobb tudásuk szerint a hivatali kötelességüket végezték, és alkalmazták a törvényt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-bejegyzésében

„vérlázítónak”

nevezte a Mikó-perben született ítéletet, szerinte a kollégium épületét államosították.

Közleményben reagált az ítéletre a magyar kormány is. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint

a budapesti kormány „megdöbbenéssel” értesült

az ítéletről. A közlemény szerint elfogadhatatlannak tartják, hogy egy korábban az egyháznak visszaadott intézményt, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot újraállamosítják. Semjén ugyancsak elfogadhatatlan nevezte, mind egyházi szempontból, mind a magyarság szempontjából, hogy Romániában a jogerősen visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekednek.

Hirdetés