Péntekre elkészül a költségvetés

Legalábbis ezt ígéri a feladattal megbízott miniszter. És az áfacsökkentés lehetőségének valószínűsíthető esélyét. (Hogy ne kiabáljuk el.)
Hirdetés

Péntekre elkészül a kormány költségvetési javaslata 2015-re – nyilatkozta Darius Vâlcov költségvetési miniszter, aki szerint december 2-ra, mire Bukarestben érkezik az IMF-küldöttség, véglegesítik is a javaslatot a kormány részéről. December 10-ig várják a kiegészítéseket, akkor kezdődik a költségvetési vita a parlamentben. 

És ez az a határidő, ameddig a mostani kormány még biztosan ebben a felállásban működik – jelentette be ma Victor Ponta kormányfő, akinek jelentős kormányátalakító tervei vannak. Állítólag a pénzügyminisztert, Ioana Petrescut is menesztené.
 
Mivel nagyobb arányban sikerült beszedni az adókat, Vâlcov azt ígérte, adóengedményeket is fontolóra vesznek, például általános vagy egyes termékekre vonatkozó áfacsökkentést, amit az IMF-fel folytatott előzetes tárgyalások alapján lehetségesnek lát. Konkrétumokat viszont majd csak a miniszterelnök jelent be, mondta a tárcanélküli miniszter. Ami biztos, hogy adóemelés nem lesz – szögezte le Vâlcov.
 
A Költségvetési Tanács elnöke viszont úgy véli, kemény tárgyalások várhatóak az IMF küldöttségével, mert a kormánynak meg kell mutatnia, mivel fedez majd egy 15-17 milliárd lejes hiányt a bevételekben.
 

Hirdetés