Bevonja Tăriceanu pártját a kormányba Ponta

Előfordulhat, hogy az RMDSZ kihátrálásától tart.
Hirdetés

Újabb párttal bővül a kormány: Victor Ponta miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés december 10-i elfogadását követően javaslatot tesz a Călin Popescu Tăriceanu volt nemzeti liberális párti kormányfő által alapított Liberális Reformpárt (PLR) bevonására a kormányba.

Ponta – aki hétfőn tért vissza az Egyesült Arab Emírségekből, ahol az elvesztett államfőválasztás utáni szabadságát töltötte – elmondta: a PLR-nek miniszteri tisztségeket szán az új összetételű kormányban, amelynek a változás nyomán a parlamentben bizalmi szavazást kell kérnie. Mint ismeretes, Ponta arra az esetre, ha megnyerte volna az államfőválasztást, Tăriceanut javasolta miniszterelnöknek.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egyes PSD-s politikusok – így Liviu Dragnea ügyvezető elnök – szándékával szemben ő nem idén, csak a jövő év elején kívánja összehívni a párt kongresszusát, amelyen a további teendőkről döntenek, és levonják az elvesztett választás következményeit.

A PLR kormányra emelésével a PSD vélhetően be kívánja biztosítani magát arra az esetre, ha az RMDSZ esetleg úgy dönt: kilép a koalícióból, és inkább a jobbközép erőkkel kíván kormányt alakítani. Erre enged következtetni Mircea Geoană szenátor keddi nyilatkozata: a PSD korábbi elnöke szerint az RMDSZ viselkedése nyomán arra lehet következtetni, hogy a kormány elhagyására készül.

Ezzel Markó Béla szenátor, volt RMDSZ-elnök hétfői nyilatkozatára utalt, amelyben arról beszélt: a szövetség vezetői várhatóan elviekben annak a lehetőségét is megvitatják, hogy a jobbközép erőkkel szövetkezzenek. Leszögezte ugyanakkor, hogy ez nem a közeljövő témája, és nem is keresték meg az RMDSZ-t ez ügyben.
 

Hirdetés