Most akkor elnök lesz Johannis, vagy elmeszeli a bíróság?

Merthogy összeférhetetlenségi per zajlik ellene, amiben hamarosan ítélet születhet. Közben a nép meg jól megválasztotta őt államfőnek.
Hirdetés

Alkotmányjogászok sem tudnak egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy beiktathatják-e hivatalába december 22-én a megválasztott államfőt, ha előtte a bíróság összeférhetetlenség miatt három évre eltiltja Klaus Johannist bármiféle választott tisztség gyakorlásától. A maszol.ro Varga Attilát kérdezte.

Mint ismert, a legfelsőbb bíróság november 25-re halasztotta a döntést abban a perben, amelyet az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított Nagyszeben még hivatalban lévő polgármestere ellen. A bíráknak egyelőre csak arról kell dönteniük, hogy az ANI panaszát napirendre veszik-e.

Ha a legfelső bíróság Klaus Johannis elnöki beiktatása, december 22-e előtt nem hoz jogerős ítéletet ebben a perben, akkor a jogászok, alkotmánybírák többsége szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a megválasztott államfő letöltse mandátumát. Így vélekedik Varga Attila volt RMDSZ-es képviselő is.

„Ebben az esetben a pert felfüggesztik, és folytatják az öt éves mandátum lejárta után” – mondta a maszol.ro-nak az alkotmányjogász, arra hivatkozva, hogy mandátuma alatt államfőnek teljes körű mentelmi joga van. Hozzátette, ezt nemrégiben az alkotmánybíróság is megerősítette, amikor egy szociáldemokrata szenátor bűnvádi panaszt emelt Traian Băsescu hivatalban lévő elnök ellen.

A helyzet azonban bonyolódik, ha a legfelsőbb bíróság jogerősen megállapítja az  összeférhetetlenséget, és három évre eltiltja Klaus Johannist bármiféle választott tisztség gyakorlásától még a december 22-i beiktatása előtt. Arra, hogy mi történik ilyen esetben, Varga Attila sem tudott egyértelmű választ adni.

Hirdetés

„Azért nagyon nehéz erre pontos válaszolni, mert ilyen esetre nem ír elő semmit az alkotmány. De szerintem az elmarasztaló jogerős ítélet sem akadályozhatja meg Johannist abban, hogy elfoglalja hivatalát” – jelentette ki.

Hogy miért, az kiderül az alábbi linkre kattintva.
 

Hirdetés