LMP-s politikus Magyarország új kolozsvári főkonzulja

Mile Lajos felpörgetné a honosítást, románul is kommunikálna, és gazdasági segéderőt vár Kolozsvárra.
Hirdetés

Ma mutatkozott be Mile Lajos, Magyarország új kolozsvári főkonzulja a helyi sajtónak. Annak az elvnek mentén szeretne itt dolgozni, hogy az együttélés és az identitás megőrzése nem ellentétes. Ezért ő már el is kezdett románul tanulni, szeretné megújítani a konzulátus honlapját, amelyen román nyelven is kommunikálna, és Facebook-profilt is indítana. 

A fordítást a román sajtónak viszont egyelőre a magyar újságírók oldották meg, mert Barabás János vezető konzul sem állt a helyzet és a román nyelvtudás magaslatán – derül ki a maszol.ro beszámolójából.
 
Mile hangsúlyt fektetne a személyes kapcsolattartásra is, ezért konzuli napokat iktat majd be a hozzá tartozó hat megye kisebb és nagyobb településein. Ezzel pörgetné fel a honosítás ritmusát is, célja havonta 1500 honosítási kérelem elfogadása.
 
Mile Lajos 55 éves, Debrecenben született, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt fel. 1990 és 1994 között MDF-es országgyűlési képviselő volt. A Lehet Más a Politika alapító tagja, 2010-ben az LMP színeiben került a parlamentbe, 2012. november 18-ig az LMP frakcióvezető-helyettese volt. A 2014-es választások óta nem tagja a magyar Országgyűlésnek. Kolozsváron Magdó Jánost váltja a főkonzuli tisztségben.
 
Bevallása szerint erős nemzeti elkötelezettségű, munkáját pedig hamarosan gazdasági szakdiplomata segíti majd, aki a Főkonzulátuson a gazdasági attasé szerepkörét fogja betölteni, és az üzleti központot vezeti majd az intézményen belül.

Fotó: Bíró István / MTI

Hirdetés