Idén még zöldebb Hargita megye

Egyre menőbb a napkollektor a székely megyében: csak idén több mint négyszáz „zöld ház” létesül.
Hirdetés

Idén Hargita megyében több mint négyszáz magánszemély kap támogatást a Zöld Ház program keretében környezetbarát melegvíz- és fűtésrendszer kiépítésére. Ez a szám továbbra is jóval meghaladja az országos átlagot.

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője az Agerpresnek elmondta: 2011-ben 1529 személy nyújtott be támogatási kérvényt a zöld energia hasznosítására. Ebből több mint ötszázan kapták meg a finanszírozást. A fennmaradó 876 dossziéból ebben az évben 436-ot hagytak jóvá. Szintén idén 96 megújuló energiát hasznosító fűtésrendszert helyeztek üzembe, ugyanakkor 265 finanszírozási szerződést kötöttek meg.

Hargita megyében 2008 óta óriási az érdeklődés a zöld energia hasznosítása iránt, immár több mint ezren éltek Zöld Ház program nyújtotta lehetőséggel. Országos szinten a megye első helyen szerepel a kérvények számát illetően. A legtöbben a napelemek iránt érdeklődnek.

A szakértők szerint ennek nemcsak az az oka, hogy országos szinten itt a leghidegebb és leghosszabb tél, hanem a környezetvédelmi szempontok miatt is.  

Fotó: http://newsbv.ro

Hirdetés