1,75 millió dollárt ér két román

Az amerikai külügynek, mivel nehézsúlyú bűnözők.
Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium 1,75 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlott fel kedden olyan információkért, amelyek elvezethetnek két román internetes csaló és bűnszervezeti tag, Nicolae Posescu és Dumitru Daniel Bosogioiu letartóztatásához és/vagy elítéltetéséhez.

Popescu állítólag egy kibernetikai csalásrendszer irányítója volt, amely meggyőző hirdetésekkel árasztotta el az amerikai weboldalakat nem létező autókról, motorkerékpárokról, hajókról és egyéb nagy értékű tárgyakról. Az ő esetében kereken egymillió dollár a jutalom felső határa.

Az áldozatoknak hamis bankszámlákra kellett átutalniuk a vételárat, amelyekről a pénzt a bűnszervezet vezetőihez irányították át Romániába. A szervezet potenciálisan több millió dollár veszteséget okozott a kárvallottaknak.

A szervezet egyik legfontosabb tagjának nevezett Bosogioiu lebuktatásához vezető értesülésekért 750 ezer dollárig terjedő összeget ajánlott fel az amerikai külügyminisztérium.

Hirdetés

A nyomravezetői díjat a diplomáciai tárca a transznacionális szervezett bűnözés elleni – 2013-ban elindított – jutalomprogram keretében ajánlotta fel.

Popescu kedden felkerült a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által körözött kibernetikai bűnözők tavaly óta vezetett tízes toplistájára is.
 

Hirdetés