Nem református, de magyar könyvesbolt nyílt Váradon

Új magyar könyves üzlet nyílt a régi Ilyés Gyula Református Könyvesbolt helyén Nagyváradon. Nem mindenki örül az új tulajdonosoknak.
Hirdetés

Csütörtökön a sajtó jelenlétében nyílt meg az Ilyés Gyula Könyvesbolt Nagyváradon, mely a befektető ígérete szerint kiskereskedői áron kínálja majd az erdélyi és magyarországi könyvkiadók köteteit. Emellett folyóiratok, ajándéktárgyak, tanszerek egyaránt megvásárolhatóak a Teleki (városháza) utcában, a nyáron bezárásra ítélt Ilyés Gyula Református Könyvesbolt helyén kialakított üzletben. A befektető Králik Lóránd a sajtótájékoztatón elmondta: egyik céljuknak tekintik, hogy

a könyvbarátoknak ne kelljen elmenniük Debrecenbe vagy Berettyóújfaluba,

hanem helyben, kiskereskedői áron vásárolhassák meg kedvenc szerzőik műveit – írja az Erdon.ro. A könyvesboltban rendezvényeket is tartanak majd, jövő héten például 6. Könyvmaratonnak lesz az egyik helyszíne.

Az Ilyés Gyula Könyvesbolt megnyitása azonban rossz érzést keltett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnökében, Nagy József Barnában, aki egy közleményt bocsátott ki az üzlet „elidegenítése” tárgyában. Ebben szóvá teszi, hogy az egyházkerület a nyilvánosság kizárásával adta át a könyvesbolt üzemeltetését „a Riport Kiadó és az Erdélyi Riport nevével fémjelzett médiaklikknek”, akik a

„nemzetidegen balliberális sajtó és könyvszakma nagyváradi letéteményesei”.

A közleményben Nagy József Barna felsorolja, hogy az Ilyés Gyula Könyvesbolt új üzemeltetői milyen baloldali véleményvezéreket és szerzőket, illetve politikusokat láttak vendégül Nagyváradon az utóbbi években. Nagy ugyanakkor azt is kifogásolja, hogy az új tulajdonosok kihagyták az üzlet elnevezéséből a református szót.    

Hirdetés