Transznisztria kész függetlenedni

Vagyis népszavazást rendezni a kérdésről abban az esetben, ha annak eredményét nemzetközileg is elismerik.
Hirdetés

Az egyetlen ország által sem elismert Dnyesztermenti Köztársaság kész újabb népszavazást rendezni a függetlenségről – jelentette be kedden Transznisztria vezetője, Jevgenyij Sevcsuk a moldvai Timpul lap honlapja szerint.

A sajtótájékoztatóról szintén beszámoló Ria Novoszty hírügynökség szerint Sevcsuk azzal a feltétellel írna ki referendumot, ha annak eredményét a nemzetközi közösség is elismerné. Sevcsuk szerint ez lenne az egyik leggyorsabb megoldása a konfliktusnak. 
 
A területen 1990-ben rendeztek népszavazást a kérdésről, nem sokkal utána ki is nyilvánította függetlenségét. Rövid háború után Moldovával kötött békemegállapodás szerint a moldáv hatóságoknak nincs beleszólási joguk Transznisztria ügyeinek intézésébe. A területet az orosz hadsereg védte, és azóta is hathatós orosz segítséggel bír egyáltalán fennmaradni.
 
Idén nyáron a támogatásról, exportnövelésről írt alá megállapodásokat Oroszország Transznisztriával, októberben pedig újabb támogatásokban egyeztek meg. Dmitrij Rogozsin orosz miniszterelnökhelyettes kijelentette, Oroszország tovább támogatja az országként el nem ismert területet, mert Ukrajnában a nyugat-barát erők hatalomra kerülése szerinte veszélyezteti a dnyesztermentiek gazdasági jogait és a régió biztonságát.
 
Sevcsuk szerint Oroszország támogatása életbevágó a szeparatista tartomány számára, mivel Moldova és partnerei szerinte azt fontolgatják, hogy növeljék a Transznisztriára gyakorolt nyomást.

Hirdetés