A pedagógusok voksaira hajtanak Pontáék

Legalábbis béremelést ígértek számukra. Nem mintha az a 10 százalék elhozná számukra a Kánaánt. De legalább gesztusértékű. Ami viszonzandó.
Hirdetés

Béremelést ígért a pedagógusoknak Victor Ponta miniszterelnök, államfőjelölt alig egy héttel az államelnöki választások első fordulója előtt. A Hotnews.ro hírportál beszámolója szerint Ponta és az általa vezetett kormány nyolc minisztere megállapodást írt alá a tanügyi szakszervezetekkel, amely szerint a kabinet jövő évtől 10 százalékkal emeli a pedagógusok bérét, módosítja a tantervet, illetve új oktatási törvényt dolgoz ki, amely lehetővé teszi a tanerőknek, hogy három évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugalomba vonuljanak juttatásaik csökkentése nélkül.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke elismerte, hogy a kormány tagjaival megegyezést írtak alá, és azt is elmondta: Ponta „ígéretet tett arra, hogy amennyiben megnyeri az államelnöki választásokat, a leendő kormányfő is rábólint a béremelésre”. Az érdekvédelmi szervezet vezetője rámutatott: a megállapodás az oktatási rendszer alkalmazottjai részéről semmiféle kötelezettséget nem feltételez, „kizárólag a kormánynak kell eleget tennie ígéretének”.

A Hotnews.ro által megszerzett megegyezést október 27-én, az államfőválasztás első fordulója előtt egy héttel írták alá. A dokumentumot a kormány részéről Victor Ponta, Liviu Dragnea fejlesztési miniszter, Remus Pricopie oktatási tárcavezető, Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter, Ioana Petrescu pénzügyi, illetve Rovana Plumb munkaügyi miniszter, valamint Eugen Teodorovici uniós alapokért, Darius Vâlcov költségvetésért és Aurelia Cristea társadalmi párbeszédért felelős miniszter látta el kézjegyével.

A pedagógusok képviseletében ugyanakkor Simion Hăncescu mellett két másik országos tanügyi szakszervezet, valamint az egyetemi rektorokat tömörítő országos tanács vezetője írta alá a megállapodást.
 

Hirdetés