Filmdömping a bukaresti Magyar Filmhéten

Közel negyven filmet láthat, aki éppen a román fővárosban tartózkodik.
Hirdetés

Csaknem negyven filmet mutatnak be a bukaresti 8. Magyar Filmhéten, amelyen bemutatkozik a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – jelentették be hétfőn a szervezők.

A Balassi Intézet bukaresti központja és a Román Nemzeti Parasztmúzeum által szervezett rendezvényről Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: november 10. és 16. között nyolc nagyjátékfilmet vetítenek le a román közönségnek. Az idén arra törekedtek, hogy fiatal alkotóknak teremtsenek bemutatkozási lehetőséget, így főleg elsőfilmesek alkotásait foglalták a programba.

Ezért hívták meg a miskolci fesztivált is, amely szintén az első filmes alkotókra fokuszál. Az igazgató kiemelte, hogy dokumentumfilmek is lesznek, így például a sportnak szánt tematikus nap keretében levetítik Kocsis Tibornak a Magyarok a Barcáért, valamint Ferenczi Gábornak az Overdose – Vágta egy álomért című dokumentumfilmjét.
Kósa bejelentette, hogy az idén Temesváron is megszervezik a Magyar Filmhetet, a következő évben pedig Marosvásárhelyre és Nagyszebenbe is elviszik a magyar alkotásokat.

Virgil Ştefan Niţulescu, a Román Nemzeti Parasztmúzeum vezérigazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézmény ötödik alkalommal ad otthont a Magyar Filmhétnek. Példásnak nevezte a Balassi Intézettel való együttműködést, és a miskolci fesztivált méltatta. Úgy vélte, hogy a Magyar Filmhétnek az idén gazdagabb a programja, mint az előző években, és fontosnak nevezte, hogy elsőfilmes alkotók munkáit tekintheti meg a bukaresti közönség.

Niţulescu szerint Magyarországon egy rendezői „új hullám” megjelenése körvonalazódik, és azt kívánta, hogy legalább olyan sikeresek legyenek, mint az elmúlt években nemzetközi hírnévre szert tett fiatal román filmesek. Fontosnak nevezte a magyarországi fesztiválok romániai bemutatkozását, mert így együttműködések jönnek létre  a két ország alkotói között, és a személyes kapcsolat sokkal fontosabb, mint az államközi, intézményes együttműködés.

Hirdetés

A sajtótájékoztatón jelen volt Reisz Gábor, akinek a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című, többszörösen díjazott filmje nyitotta hétfőn este a bukaresti Magyar Filmhetet. A fiatal rendező megköszönte az elsőfilmes alkotók nevében, hogy a Balassi Intézet több országban lehetőséget ad számukra a bemutatkozásra.

 

Hirdetés