Ponta toronymagasan győzött a börtönökben

Legalábbis a statisztikák ezt mutatják.
Hirdetés

Elsöprő, szinte százszázalékos győzelmet aratott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök, a baloldal államfőjelöltje a börtönökben leadott voksokat összesítő szavazókörökben az elnökválasztás első fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) által közzétett statisztikák szerint Ponta azon száz szavazókör közül, amelyben az ország 45 börtönében és börtönkórházában leadott voksokat összesítették, 92-ben nyert, és csupán nyolcban győzött a jobbközép Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Klaus Johannis.

A kimutatások szerint az összesen 32 ezer őrizetes közül 21 ezren szavaztak. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, pontosan hányan voksoltak Pontára, ugyanis a börtönökben nem hoztak létre szavazóköröket. A voksokat mozgóurnákba gyűjtötték, majd átvitték őket a közeli szavazókörökbe, és hozzákeverték őket az ott leadott voksokhoz. Az ezen szavazókörökben leadott voksok alapján derült ki, hogy a börtönszavazatok többsége a kormányfőre ment.

Az eredmények alapján a zsilávai börtönben – ahol a befolyással üzérkedés miatt elítélt PSD-s szenátort, Cătălin Voicut őrzik, illetve ahol a korrupció miatt kétszer is elítélt szociáldemokrata exkormányfő, Adrian Năstase töltötte szabadságvesztését – ugyanúgy Ponta győzött, mint a nagyenyedi vagy a nagyváradi börtönben.
 

Hirdetés