Pénzzel motivál a versenytanács a szabálytalanságok jelentésére

Tisztességtelenül eljáró cégről tud? Jelentse a versenytanácsnál, ha bizonyítani is tudja! Hamarosan pénzt is kaphat ezért.
Hirdetés

A gazdasági versenyek tisztaságának megőrzését szolgáló versenytanács magyar mintára pénzzel jutalmazná azokat a magánszemélyeket, akik bizonyítani tudják, ha egy vállalat szabálytalanul járt el – jelentette ki hétfőn Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke.

A Mediafax hírügynökség által idézett Chiritoiu egy bukaresti konferencián elmondta: lehetőséget akarnak adni a magánszemélyeknek, hogy bizonyítékokat nyújtsanak be kivizsgálások elindítása érdekében. Jelenleg is létezik ez a lehetőség, tette hozzá, de ezentúl szabályozni akarják. Ennek érdekében jogszabályt dolgoznak ki, amit várhatóan a jövő évben terjesztenek elő. 

Chiritoiu szerint ilyen gyakorlat az Egyesült Államokban létezik, de ehhez hasonló szabályozás Romániához közelebb eső államban, így Magyarországon is van. A versenytanács tervei szerint pénzbeli jutalmat kapnak a bizonyítékokat felmutató magánszemélyek. Arra a kérdésre, hogy fix összeggel vagy a büntetéssel arányos jutalommal honorálják a feljelentőket, azt mondta, még korai ilyen részletekbe bocsátkozni.

Hirdetés