Máris megvan Corlățean utódja

Nem kellett sokat elmélkednie Pontának arról, hogy ki legyen az új külügyminiszter Corlățean helyett. De Băsescunak sem, hogy rábólintson a kinevezésre.
Hirdetés

Victor Ponta kormányfő Teodor Meleșcanut jelölte a külügyminiszteri posztra Titus Corlățean helyett, aki a külföldi választókerület körüli jogviták miatt hétfőn lemondott a diplomácia éléről.

Az államfői tisztségre pályázó Ponta hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy az országban 9,5 millió román állampolgár szavazott „rendellenességek nélkül” az elnökválasztás első fordulójában. Hozzátette: külföldön 160 ezren adták le voksukat, és mivel néhány külképviseleten akadtak olyanok, akik a nehézkes ügyintézés miatt nem jutottak sorra, a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy külföldön is mindenki leadhassa szavazatát.

Ponta maga is megerősítette Corlățean álláspontját, miszerint

nincs jogi alapja az újabb külföldi választókörök felállítását célzó ellenzéki követelésnek.

Ponta szerint Traian Băsescu távozó államfő és a jobbközép ellenzék csak azért követel ilyen „törvénytelenséget” a külügyminisztériumtól, hogy ezzel ürügyet teremtsen a választás törvényességének megkérdőjelezésére.

Titus Corlățean hétfőn nyújtotta be lemondását a külügyminiszteri tisztségről, miután jogvitába keveredett a Központi Választási Irodával (BEC) arról, hogyan lehetne elkerülni a külföldi szavazókörökben történt fennakadások megismétlődését. A BEC szerint nincs jogi akadálya, Corlatean szerint viszont

törvénytelen lenne, ha a már kijelölt csaknem 300 külföldi szavazókör mellett a két forduló között újabbakat létesítenének. 

A 73 éves Teodor Meleșcanu 1992-1996 között vezette a külügyminisztériumot. Később a liberális pártban politizált, majd a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségét töltötte be, amiről szeptemberben azért mondott le, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Hirdetés

Meleșcanu november másodikán a voksok 1,1 százalékát kapta és bejelentette, hogy a szociáldemokrata Pontát támogatja a második fordulóban Klaus Johannisszal, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltjével szemben. Ponta korábban közölte: ha megválasztják államfőnek, Melescanu lesz a nemzetbiztonsági tanácsadója.

Meleșcanu akkor kezdheti el munkáját a külügyminisztérium élén, ha Băsescu aláírja kinevezését. Az elnöknek joga van egy alkalommal visszautasítani a kormányfő jelöltjét valamely miniszteri posztra.

Frissítés: Băsescu aláírta Meleșcanu kinevezését, az új külügyminiszter ezekben a pillanatokban (hétfőn 17:30-kor) teszi le hivatali esküjét. A leköszönő államfő az eskütétel előtt kijelentette: csak azért írta alá Meleșcanu kinevezését, mert pár nappal a második forduló előtt nem maradhat üresen a külügyminiszteri szék – más körülmények között nem írta volna alá. 

Fotó: Facebook.com

Hirdetés