A függetlenségre szavazott a katalánok elsöprő többsége

A népszavazás szimbolikus volt ugyan, de a régió lakosainak álláspontja egyértelmű.
Hirdetés

A katalán függetlenség támogatóinak elsöprő többségét hozta az északkelet-spanyolországi autonóm közösségben vasárnap tartott szimbolikus népszavazás, amelyen a helyi kormány hétfő hajnali tájékoztatása szerint a résztvevők 80,7 százaléka voksolt a Spanyolországból való kiválásra. A részeredményt a szavazatok mintegy 90 százalékának összeszámlálása után ismertették. E szerint hozzávetőleg 1,65 millióan támogatták a függetlenség gondolatát. A spanyol kormány törvénytelennek tartja a szimbolikus népszavazást, amelynek katalóniai ellenzői bojkottálták a részvételt. Az 5,4 millió választásra jogosult közül kétmillióan járultak az urnákhoz.

Artur Mas katalán elnök (képünkön) vasárnap éjjel azt hangoztatta, hogy „az adott körülmények közt” ez óriási siker. „Mindenki jegyezze meg, különösen a spanyol kormány:

Katalónia ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy saját kezébe akarja venni a kormányzást,

és elég érett ahhoz, hogy megtegye” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy minden nemzetnek joga van dönteni jövőjéről.

„Nem vagyunk senki ellen, magunkért akarunk tenni, mindenki javáért” – mondta a 7,5 millió lakosú északkelet-spanyolországi autonóm közösség vezetője.

Artur Mas sajtótájékoztatója előtt nem sokkal Rafael Catala igazságügy-miniszter a Mariano Rajoy vezette néppárti kormány nevében ezzel szemben arról beszélt, hogy a voksolás a katalán vezető érdekeit szolgáló „politikai propaganda”, felesleges és antidemokratikus volt.

Catala úgy fogalmazott: „Spanyolország demokrácia. Érvényesül a véleménynyilvánítás szabadsága, és a pártatlanságot és a semlegességet garantáló szigorú normák alapján szabályozzák a véleménynyilvánító népszavazást. Ezek közül egyiket sem vették figyelembe”. Hangsúlyozta, hogy a voksolás semmilyen hatással nem bír, és csak súlyosbította a katalánok megosztottságát, feszültté tette a politikai viszonyokat a régióban és azon kívül is. Közölte, az ügyészség rövidesen dönt arról, hogy tesz-e lépéseket.

A katalán elnök az igazságügy-miniszter szavaira válaszolva úgy fogalmazott, sajnálja, hogy

az első madridi reakció ismét politikai rövidlátásról és nagyfokú közömbösségről, mi több, intolerenciáról tanúskodik.

Hirdetés

„Ez elszomorít, mert ma óriási lehetőségük volt megérteni az üzenetet” – vélekedett.

A nap folyamán – miután leadta a voksát – Artur Mas azt mondta: a katalánok célja ügydöntő referendumon szavazni a függetlenségről, ha lehet, Madriddal egyetértésben.

Katalóniában az ottani vezetés szándékai szerint hagyományos népszavazást tartottak volna november 9-én, a spanyol kormány azonban az alkotmányba ütközőnek értékelte a kezdeményezést, és panaszt emelt az alkotmánybíróságnál, amely a referendum felfüggesztése mellett döntött. A testület a szimbolikus szavazást is felfüggesztette, ám a döntést a katalán kormányzat figyelmen kívül hagyta.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A függetlenségi pártok leginkább ezért támogatják a különválást, de a vasárnapi alternatív referendum arra volt hivatott, hogy a katalán kormány meggyőződhessen arról, támogatja-e a lakosság a függetlenségi törekvéseket.

Kép. Elpuntavui.cat
 

Hirdetés