Ponta örül az RMDSZ döntésének

Természetesen nem az autonómia-statútumnak, hanem a második fordulót illetőnek. Értelmezésében Kelemen Hunor „kinyilvánította": nem támogatja Klaus Johannist.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök helyesnek tartja, hogy az RMDSZ választói belátására bízza, kit támogatnak az elnökválasztás november 16-án tartandó második fordulójában.  A baloldal államfőjelöltje úgy értelmezte Kelemen Hunor nyilatkozatát, hogy a szövetség „kinyilvánította”: nem támogatja Klaus Johannist, mert ő soha nem mondta meg, miként védené a kisebbségek jogait.

Ponta nyomatékosította, államfőként minden román állampolgárt képviselni kíván származási helyre, nemzetiségre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. „Míg románok, míg valóban románnak érzik magukat, kötelezettségeim vannak velük szemben” – fogalmazott.

Mint ismeretes, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki ülése után jelentette be a testület csaknem egyhangúlag meghozott döntését, mely szerint a szövetség a szavazóinak belátására bízza a döntést. Az indoklásban az RMDSZ elnöke a Victor Ponta mellett és a Klaus Johannis ellen szóló érveket hangsúlyozta.

Azt is elmondta, Victor Ponta támogatását az tette lehetetlenné az RMDSZ számára, hogy az egyik koalíciós partner a szélsőségesen magyarellenes Corneliu Vadim Tudort is bevonta Ponta támogatói sorába.
 

Hirdetés